Sotong Pulut resepi turun temurun keluarga di Pahang.. masakan Pantai Timur.... mak belajaq dr mertuanya dan saya belajar dr mak.... :)) boleh dijadikan salah satu juadah berbuka nanti....
Bahan A
~ Beras pulut~ Sedikit Halba
Bahan B (kuah)
~ Sotong
~ Santan
~ Garam
~ Hirisan Halia
~ Hirisan Bawang Merah~ Secubit halba
~ Garam secukup rasa
(Masukkan semua bahan B ke dalam periuk masak)
~ Lidi
Cara-cara
1. Asingkan kepala sotong dan badan, cuci dan toskan
2. Msukkan 3/4 beras pulut kedalam badan sotong
3. Masukkan kepala sotong dan cucukkan lidi.4. Ulang langkah 2-3 hingga habis.
5. Masukkan semua sotong kedalam adunan Bahan B (dalam periuk)
6. Rebus sehingga masak (hampir kering)
7. Hidangkan bersama sos cili.
5 comments:
perghhhhh....meleleh ayaq liuq nihhh...
nanti bila2 nak p sana, kaksue kena masuk menu tu ngan spegetti naaa...
cann arrrr???
slupppp....
habaq ja nk mai bila blh aja.....
khas tuk Cik Dia... :)
uishhh...
aku tak penah makan sotong pulut...
rasa dia mcm mana weh?
pedas2 ka manis ka...
nak try jugak laahh
sone.. klu kelantan punya manis la sbb masak ngan gula merah... klu yg aku ni lemak2 rasanya.. pastu cicah ngan sos.. try la buat.....:)
aku berdarah kelantan awat x tau ada resepi ni? bila hang nak buat open hse, nak merasa sebelum try sendiri. boleh buat request camni??
Post a Comment