Thursday, July 22, 2010

My Lovely Handmade

Seawal usia 12 thn rasanya saya dh mula berkecimpung dlm bidang membuat biskut2 raya nih.... bab2 ni mmg saya terlalu xcited masa kecik2 dlu.... suka tolong mak buat apa2 sja biskut raya.. mungkin disebabkan saya anak sulong atau pun minat pun x pasti lak... saya mmg suka mkn biskut samperit... di rumah masa tu ada 5 resepi kot... semua resepi kami dh cuba... cuma yg 1 ni ja mmg menyengat betoi ngan jiwa saya & keluarga... sehingga kini saya dh hafal setiap adunan & kuantitinya...dh save in my mind....

Bila org tgk bentuk bunga, warna kuning & ada ceri merah.. trus dh set kata itu biskut samperit... tidak juga ya kawan... biskut samperit yg asal atau ori hanya menggunakan marjerin dan tidak ditambah susu tepung.. itu bg pendapat saya la... kebanyakkan yg ad terjual sekaran dipasaran menggunakan butter & campur susu tepung... itu sudah menjadi biskut moden.... dan juga ad yg panggil Biskut Dahlia.. sbb bunga seakan Bunga Dahlia..... tp apa2 pun itu adalah citara dan hak individu.. tidak ada sesiapa yg berhak melarangnya :) *** jgn slh paham ya semua***

Apa pun saya mmg suka samperit dan ingin mengkomersialkannya walau secara kecil2an.. janji saya berpuas hati.. pelanggan pun suka... sedar tak sedar dh 5 thn saya membuat & menjual Biskut Samperit ini di musim perayaan... ada juga kwn2 yg buat permintaan untuk mkn dan saya akan buat walau pun bukan musim perayaan.... JUTAAN TERIMA KASIH kepada semua keluarga tersayang dan juga rakan-rakan yang memberi sokongan kepada saya selama ini.....

SELAMAT MENCUBA kepada kwn2 yg baru nk order thn ni... TQVM again.... I LOVE U OLLS...


Sebelum Dibakar


Setelah dibakar dan dibiarkan seketika sebelum menyimpan di dalam bekas


Dah ada dlm bekas... ready nk ttp ja nih... :)


Samperit di dalam bekas kedap udara.. dan sedia untuk dijual kepada pelanggan :)



8 comments:

d u r a said...

tengok gambaq pon sedap sue.. kalau rasa mesti lagi yummeh ka. hang dah start buat biskut raya ka sue? awainyaa...

Mrs SM said...

ak dh mula buat tp tuk yg order nk mkn2 dlu durra....smp hjg bln ni ja aku bt tuk depa2 tu....

msuk ogos ni ak dh kena start bt tuk raya plak la... klu tidak x dak la... mau kena hentam ngan customers nnti.. blh la tempahan yg aku terima ni thn ni....rezki anak2... :)

Diamilikku said...

rajin hang no...aku nih belum sampai tahap tu lagi..walaupun banyak gak resepi yang aku duk warisi dari arwah mak aku..nak buat untuk rumah sendiri pun tak dan..huhuhu..sian anak2 aku..makan kuih beli...aku dulu arwah buat sendiri kuih2...

S..U..D..@..I..S said...

Camna Sue try test..dah abih dinyam kat unit ...oder x juga.. ok nnt oder ngan sue...thniah usaha gigih

Mrs SM said...

@sone
huhuhuhu.... yg ni ja yg ak praktikkan sehingga kini... biskut yg x pupus ditelan zaman bg aku.... biskut2 moden ni cpt bosan....tak pa nnti free2 buat la 1-2 biskut dr ayaq tgn hg sndiri.. mesti rasa puas gitu...

@kak pad
heheheh x dak masalah apa... mkn ja.. sue bt kenduri...TQ atas ucapan....:)

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

aku mmg malas psl buat biskut ni sbb kena buat kecik2 and banyak2..kalau kek rajin la sikit tu pun kek coklat and butter cake ja.
apa pun jgn lupa nak samperit aku. 2 bekas..

p/s: x rasa nak kasi resepi kah???mahai ni resepi ni.

Mrs SM said...

eza.... hahahaha lawak la hg nih... nk resepi ka..??? aku aku bilaikan resepi tu brapa ongkosnya.. hahahahaha

mmg la qhenyah biskut2 nih.... lmbat... kek seng sekali masak ja.. trus siap...

no prob.. jgn risau hat hg tu...nnti ak bg yg baru2 angkat dr oven punya...

fham5579 said...

owh ada update rupanya...ketinggalan la kami....