Wednesday, July 28, 2010

Macaroni Ayam

Selalunya saya akan masak moi + ayam/ikan+ sayur aja tuk baby & blender.. tp bila terbaca blog mama adam & aidil rasa mcm best juga menu ini... dia masakkan tuk anak ke2 dia aidil yg hampir sebaya dgn syamil.... pelbagai la skit makanan baby kan... hehehehe ala2 western gitu....

Bahan-bahan
A- Macaroni yg telah direbus bersama minyak zaitun dan toskan dia...bilas dgn air paip...
B-Hirisan bawang besar } untuk ditumisC-Tomato yg telah didadukan
D-Hirisan bawang putih } untuk ditumis
E-Vege sampur
F-Ayam Ball (blh juga guna hirisan ayam)
~Minyak Zaitun
~1 cawan air

Cara-Cara
1. Panaskan periuk.. msukkan 1 sudu besaq minyak zaitun....
2. Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi...
3. Masukkan bebola ayam dan vege campur..
4. Masukkan air serta tomato... kacau hingga mendidih...
5. Masukkan macaroni, kacau sebentar & ttp api...
6. Biarkan seketika barulah blend macaroni tersebut.

Macaroni ayam yg telah siap dimasak.


Inilah hasilnya... apabila ianya diblend... dh blh difrozenkan...

Inilah wajah si Syamil kesayanganku... yg berusia 8mths 2wks 4days
yg sdang kekenyangan... mata pun dh layu..dh nak tidoq ka adik.. :)


~ SELAMAT MENCUBA ~



8 comments:

iEtaFAkyR@ said...

sedap! aku dh try... tp aku guna pasta ABC yg cute2 tu so tk payah blender. wei, syamil dh ada gigi byk pun kena blend halus2 kah?? tk pandai nak kunyah lagi ka dia... :D

Mrs SM said...

blh dh kunyah.. cuma takut tercekik ja... dia ni gelojoh bab2 mkn... style telah terus.. mana mau kunyah2 nihh... walau ad gigi bnyk still kecik g kot...hehehehe

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

Hang sgt berani bagi syamil makan fish ball. x alergic ka? aku x tau ikan apa depa guna sbb tu sampai la irsa hanya makan benda berprotein yg tertentu saja..

Mrs SM said...

dan anak ak dak elegic apa2 stakat la.... inyaallah.... fish ball pun ak x beli jenama sebarangan eza... hanya ayamas sahaja....

Mrs SM said...

minta maaf yer... kod F tu bkn fish ball... tp ayamball... ptt bila eza tnya ak mcm blur... rupanya kt entry ak taip Fish Ball...

tp takat la ni dia x dak elegic apa2 eza... alhamdulillah... diapers, ubat & susu dia x dak elegic... hrp2 berterusan la.... :)

d u r a said...

entry makan lagi, kalo bulan posa tak mau tengok blog sue haha..jgn marah lawak ja..

fham5579 said...

iqram xmau makan ala2 lembik ni dh..susah la...anak2 kami bab makan mmg payah...la dia nk makan nasi...kalau kita makan tu dia kalutla mai..suap dia makan...kalau makanan buat khas kt dia...suap dia luah..grrrrrr...
eza...hg ni prihatin sungguh no....

Mrs SM said...

@dura....
hahahha sja ja sonok2 kongsi ngan kwn2 kan...

@hanim..
syamil ni ikut mood dia la ni... nasi pun km dh suap dh... tp nasi lembik2 la... ngan sup2 ka... klu p KFC kentang lenyek tu sekaligus ja dia hentam... klu McD makan bubur ayam kan...