Monday, December 21, 2009

My Kiddos

Lama betoi rasa tak update blog.. Saja ja nk cerita gelagat si abang & si adik.. Dari awal kehadiran adik Syamil... Syamim agak terkejut.. Ya lah sebelum ni baby ada dalam perut mama.. tup2 dah keluar.. mula2 dia heran kenapa abah bawa dia p Hospital.. Si abah cuma bg tau mama sakit & ada kat wad.. bila sampai aja ada baby kt sebelah mama.. dia diam & terkedu sejenak la.. bila mama kiss dia & bg tau dia itu la adik Syamim yang dah lama ada dalam perut mama.. slow talk ngan dia... baru dia paham... bukannya apa.. tak nak dia rasa kekurangan kasih sayang aja..

Lately reaksi kasih & sayang terhadap adiknya. agak memuaskan.. boleh diharap la kalu minta dia tengokkan adik dia tu.. kadang2 mama sja nk test betoi ka dia tak buat atau cubit adik dia tu... mama mengendap pelan2... mmg betoi la.. dia jaga elok2 adik dia.. klu adik sedang menyusu pun dia pegang elok2 ja botol si adik... itu apa yang mama nampak dari zahirnya la... Dia cium adik tak henti2.... syg sguh la tu kt adik.. hehehhehe sampai dia ckp mama tak dak kawan... abah ada kawan... ngan abang & adik... hai sabaq ja la... depa dh gang 3 org..... :)

LOVE BOTH OF YOU MY KIDDOS....

Baru2 ni mama da terdengar 1 dialoq antara Abang dgn Adik... of couse la adik tak blh cakap.. tp adik senyum ja bila dengaq abang bersembang dgn dia..

Abang : adik.. nak ikut abang p rumah wan dak?? nnti kan bila mama sihat kita ajak abah p sana naih... sian wan tak tgk adik... sian wan tidoq lam tanah... wan tgal kita dh adik... (wan = arwah bapa mertua mama)

Adik : Adik pandang ja muka abg & senyum... seolah2 paham ja apa yg abg dia cakap...

Abang : kita p naih2.... kita p kuboq wan... kita baca2 kt wan... (baca Yaasin)

Sebak juga bila terdengar dialoq tu.. Ya la Arwah Ayah Rahmat tak sempat lihat cucu lelaki dia yg no 2 ini.... Al-Fathihah tuk arwah....

Tuesday, December 8, 2009

Thanks to all....

Thanks to families, siblings, relatives & friends yang sudi menjenguk kami di Hosp & rumah... terima kasih kepada Tasha, Pn. Rokiah, Pn. Mas & Pn. Ooi yang telah menjadi pelawat pertama yang menjenguk mama & baby di Hosp selain keluarga kami. terharu juga dibuatnya. Time tu plak mama baru ja sedarkan diri... tup2 tgk ada rakan2 yang sudi hadir melawat.

Terima kasih juga kepada rakan2 yang hadir menjenguk kami di rumah... Hanim... org 1st yang datang ke rumah melawat kami.... TQ 4 the gift... Tak lupa juga kepada Has, suami & anak yang sudi melawat kami lepas waktu pejabat.. TQ 4 the gift.. Thanks to my buddies... Maz, Mama Tora, Has & Kak Rien yang datang pd hari cukur jambul Syamil... TQ 4 the gifts.... To Pn. Rokiah & Pn. Mas... terima kasih juga datang pd hari tersebut.... TQ 4 the money....

Thanks juga kepada kwn2 yang memberi ucapan tahniah melalui sms, facebook, email & YM....

Akhir sekali, thanks a lot to my siblings & relatives yang tak putus2 datang melawat kami hari2.... TQ 4 the money & gifts.... TQ so much to all..... love u olls...


Friday, December 4, 2009

The 'Botak' Boy

3 Dis 2009 - genaplah usia my lil boy, Syamil Syakirin ni 18 hari... hari tersebut juga la my boy lena cukur jambulnya.... bersamaan Hari Lahir Tok Ayah (Ayah mama) yang ke 54 thn..
SELAMAT HARI LAHIR TO AYAH SHAARI....


Acara dimulakan jam 11.40 pagi.. segala persiapan telah dibuat.. kami buat simple2 aja... tak la jemput ramai orang.. cuma kenalan rapat mama & saudara mara aja.... Mak Tok buat pulut kuning & kari daging.... nyummi.... mama tak blh mkn.... tgk aja la....

Tok Bidan a.k.a Tok Rahamah yang mencukur rambut anak mama... Baby Syamil nyenyak tidoq pada mulanya... last2 dia mungkin rimas... nangis kuat la juga... heheheh sian anak mama... dah jadi 'Botak Boy'....
The 'Botak' Boy yang nyenyak tidur lepas kena cukur jambul...


Terima kasih kepada rakan2 yang sudi hadir pada hari tersebut esp... to Pn. Rokiah, Pn. Masturah (wakil unit mama) thanks 4 the money. To Kak Rien, Has, Mazura & Mazidah... Thanks juga beri gifts yang cantik kat Syamil....

Wednesday, November 25, 2009

Abang vs Adik

Pic di atas ialah si abang & si adik masa hari ke 7

Ada beberapa perbezaan antara si abang dan adik... Jom layanz....

Berat hari pertama
Syamim : 3.0 kg
Syamil : 3.6 kg

Berat hari ke-10
Syamim : 4.5 kg
Syamil : 4.0 kg

Panjang
Syamim : 48 cm
Syamil : 50 cm

Lilitan kepala
Syamim : 37 cm
Syamil : 34 cm

Kulit
Syamim : Agak smooth dan gebu
Syamil : Ada bintik2 merah seperti ruam di muka

Pusat
Syamim : Luruh pusat kari ke 16
Syamil : Luruh pusat hari ke 8

Hidung
Syamim : Agak kembang dan leper
Syamil : Agak tinggi

Mata
Syamim & Syamil : Confirm sepet sebab abah & mama dah lagu tu dah.... (",)

Apa2 pun mama sayang anak2 mama.... heheheh dah 2 hero la katakan.. mudahan boleh jaga mama & abah bila besar nanti... semoga anak2 mama menjadi anak yang soleh, cerdik akal fikiran dan menjadi orang yang berjaya dan berguna di dunia & akhirat... AMIN...

* Actually mama tak dak keja... baby Syamil tidoq... Si Syamim tadika... mama dah tak larat nk baring dh.. so layan jer tenet ni ha.....

Tuesday, November 24, 2009

Kronologi kelahiran Syamil Syakirin


10 Nov - Due Date (40 weeks)
11 Nov - Last check up @ Klinik Kepala Batas & Daily CTG @ HSB (2.10 pm)
12 Nov - Daily CTG @ HSB (6.00 pm)
13 Nov - Daily CTG @ HSB (6.40 pm)
14 Nov - Daily CTG @ HSB (12.50 pm)

15 Nov - Dah mula sakit jam 3.00 am, ke HSB jam 7.00 am bukaan 2cm, pulang ke rumah & jam 4.30 pm ke HSB semula (bukaan 4cm), Dr dh mula pecahkan air ketuban. Jam 5.30 masuk ke labour room. Jam 7.00 pm (bukaan 5cm). Jam 10.30 pm (bukaan masih 5cm). Jam 12.00 am (bukaan masih 5cm). Mama sakit tak terhingga.. seolah bukaan dh cecah 8cm. Doktor bertugas mula berbincang dengan Doktor pakar.

16 Nov - Jam 12.15 am, Doktor decided mama kena ceaser memandangkan bukaan masih 5cm & keadaan mama yang semakin sakit & agak tenat, ini boleh memudharatkan baby.. kepala baby dh mula membengkak. Jam 1.00 am mama diusung ke bilik bedah. Jam 2.00 am, pembedahan dilakukan. Jam 2.20 am, kedengaran suara baby mama menangis... alhamdulillah.. baby selamat.. Syukur pada Ilahi. Jam 2.50 am mama diusung ke bilik pemeriksaan. Jam 4.00 am , barulah mama dihantar ke wad Kenanga 2C. Jam 6.30 am, Mr Abah dan adik mama (Ein) datang untuk mengazankan baby kami.

17 Nov - Mama & baby kena stay kt HSB. Memandangkan luka jahitan belum pulih.
18 Nov - kami dh blh pulang, baby ada kuning (bacaan 146)
19 Nov - Ke Klinik Kuala Kedah untuk check kuning baby (bacaan 140)
20 Nov - Ke Klinik Bakar Bata (bacaan 151)
21 Nov - Ke Klinik Bakar Bata (bacaan 193)
22 Nov - Ke Klinik Kuala Kedah (bacaan 161)
Kuning baby dh mula turun.. alhamdulillah....

Hari ni 24 Nov 2009, dah 9 hari baby mama mengenal dunia... syukur sangat, baby semakin sihat dan tembam...

Lahirnya Syamil Syakirin bin Shahrul Muim pada 16 Nov 2009 jam 2.20 pg seberat 3.6 kg
(ceaserean by Dr. Lim Tze Chou @ Hospital Sultanah Bahiyah,
Alor Setar)


Maksud nama Syamil Syakirin
Syamil - sifat yang menyeluruh
Syakirin - pengenang budi



Saturday, November 7, 2009

Going 40 weeks

3 days to go... 10 nov ni cukup due date mama (40 weeks)... hai bila la anak mama ni nk keluar lihat dunia... tak sabar rasanya... semakin hari semakin cemas... setakat la ni masih belum ada tanda-tanda sakit nk bersalin... kenapa la mcm ni... anak sulong pun mcm ni jg... smpi minggu ke42 masih tak ada tanda2... induse 4 kali pun x sakit2 juga.. last2 ceaser... tak kan kali ni mcm tu juga kot... mama hanya mampu berdoa dan berserah shj kepada Yang Maha Esa... semoga selamat kedua2nya... cara mana bersalin pun mama redha sja....janji kami berdua selamat...

11 Nov ni last check up di Klinik Kesihatan Kepala Batas... Dr akan bt CTG tuk baby... pastu mgkin akan trus check up dgn Dr pakar @ HSB sja la.... kita tunggu sja la bila mama nk bersalin yer kawan2.......

"Ya Allah Ya Tuhanku... semoga Kau permudahkan hambaMu ini bersalin.. semoga kami berdua selamat sejahtera.. AMIN"

Monday, November 2, 2009

Dalam Kenangan 1946-2009

30 Okt 2009, merupakan hari terakhir bagi arwah ayah metua mama (Rahmat Mat Noh)... mama & mr abah merupakan orang terakhir yang bersembang dengan arwah sebelum arwah menghembuskan nafas terakhir.. sungguh tak sangka.. tak sampai 10 minit kami bersembang bersama.. kami telah kehilangannya.... pemergian yang tidak duga... tapi kita sebagai makhluk Allah perlu redha dgn apa yang telah tertulis... tanpa ada sebarang penyakit.. arwah pergi meninggalkan isteri, 5 anak, 3 menantu & 6 org cucu.. (anak mama dlm kandungan ni tak sempat nk mengenali tok wan)....

Gambar Kenangan Hari raya Aidil Fitri 2007
















Kronologi 30
Oktober 2009
7.00 pagi - arwah sempa minum pagi bersama isteri, mr abah & mama
7.15 pagi - kami borak2.... arwah begitu ceria menceritakan hal isu semasa..... hal anak2
7.40 pagi - arwah berhajat hendak siram pokok... sementara mak sedang basuh pinggan, mr abah sedang baca surat khabar, mama baru nak masuk bilik air
7.50 pagi - paklang (ada di pintu hadapan rumah) menjerit bagi tau arwah dah terbaring di garaj kereta, mr abah terus berlari ke tempat kejadian... tapi masa tu arwah telah menghembus nafas terakhirnya... mama sedang mandi terkejut dengan suasana yang bising2 terus berlari keluar... arwah sudah tiada... hanya dapat menyaksikan abah sedang meriba arwah di pangkuannya... rasa hampir rebah seolah tak percaya... sedangkan tak sampi 10 minit kami baru sahaja berborak bersama arwah... Innalillahiwainnailahirajiun.....
8.00 pagi - kami angkat arwah msuk ke dalam rumah, dalam pada yang sama najis terus keluar.. mak metua dan mama sedang uruskan pembasuhan najis arwah
8.10 pagi - adik2 ipar membuat panggilan kepada semua sanak saudara
8.30 pagi - urusan mengemas rumah..
8.50 pagi - ambulans datang untuk membuat pengesahan, ramai saudara & jiran tetangga datang berkunjung
2.30 petang - urusan memandi jenazah
3.50 petang - sembahyang jenazah
4.15 petang - pengkebumian jenazah

Ayah Rahmat Mat Noh dalam kenangan (1 Jun 1946 - 30 Oktober 2009)


Gambar kenangan bersama Mak Che Mah di Hotel Swiss Garden Kuala Lumpur pada Februari 2009.
<-------------------------------------------

Gambar kenangan semasa arwah tenat di Hospital Sultanah Bahiyah pada bulan Jun 2009 -------------------------------------->





Semoga arwah senantiasa dicucuri rahmat dan tergolong didalam golongan orang-orang yang beriman dan beramal soleh... Al-Fathihah

Monday, October 19, 2009

hepi bezday to my laling


19 Okt 2009 - genaplah usia Mr Abah 30... hehehhe dia br nk join 30's club today... mama dh msuk club Mac lg... igtkan hr ni nk prepare something special la for our dinner... tp abah cam tau2 ja... cam blh bau2 ja apa mama nk buat.. so dia dh pesan awal2 lg x payah prepare apa2... dgn keadaan mama yg mcm ni... dia kata kita dinner kt luaq aja... hoorey........ sonok2... sonok2.... mcm paham2 aja mama x larat... ya la this week kandungan mama dh 37 minggu.. alhamdulillah dh smpi this stage... syukur...

Hadiah??? Igt nk buat suprise... tapi abah dh request... eeeiii x malu betoi... request awai2.... x mau bg la... sapa nk bg.... hehehehe... Mr abah juz nk perfume aja... sekadar perfume yg dia sllu pakai... murah ja pun... lunch time satg baru nk p beli... x suprise la no mcm ni... tp x pa.. dr beli benda2 yg dia x suka bt pa kan.... rugi ja RM mama....

Thn ni masih celebrate bertiga... insyaallah thn depan dh ber4... doakan keselamatan mama & baby ya kawan2.... ceh nk selit skit bab2 preggy ni...

27 Okt - Check up @ Klinik Kesihatan Kepala Batas
29 Okt - Appointment @ Hospital Sultahan Bahiyah with Doktor pakar (Nak tentukan samada perlu ceaser @ normal)
4 Nov - Check up @ Klinik Kesihatan Kepala Batas (Ni pun klu still x warded)

Mama dh x sabaq dh nk menunggu our new comer... hanya berdoa ja supaya selamat semuanya tanpa sebarang masalah.. Insyaallah.... semua dh siap prepared... just counting the days.....

Tuesday, October 13, 2009

36 weeks

Alhamdulillah... Hari ni genap usia kandungan 36 minggu @ 9 months.... Seronok sbb dh sampai stage ini... hanya menunggu apa kata Dr Pakar 29 Okt ini... samada masih perlu di'ceaser' @ dh blh normal... tapi sehingga hari ini 'pintu masuk' belum terbuka... kepala bb still dok atas dia... mmmm cemana tuh???? adakah sama mcm dlu kan... wallahualam... hjg bln ni br tau apa keputusan Dr Pakar itu... sehingga hr ni... mama still sihat... still mai keja... still blh drive...

Perasaan yang semakin berdebar... jangtungku semakin bergetar... tambahan si abang hari2 dok tanya... "kenapa adik lambat sgt nk kluaq ni... abang nk main ngan adik ni".... betoi ka dia nk main atau nk jeles meles ni... waduh.... tu dialog di kala dia cm matured ar... ni plak dialog time dia demam hr tu... still nk beriba atas mama... sambil dia ckp... "mama.... nanti kan... abang dok atas riba mama..... adik dok atas riba abah... boleh dak?....... so guys... cemana tu... ???.... apa yg harus ku lakukan.... nk berderai ayaq mata pun ada... time tu plak dia demam,... mama usap2 kepala dia sambil letak air asam jawa (nk hilangkan panas di kepala dia).... risau semua da.... takut pakat dok berebut mama.... sapa nk pilih abah ni...??? mama juga... hihihihihihi

Dengaq cerita kwn2 yg dh ad 2 anak ni... semakin takut plak... mesti ad bab2 jeles meles ni... bab2 si kakak @ abaang meragam la.. semua ada... harap2 Syamim tak la mcm tu no.. jenuh la mama... klu slh sorg blh p kt abah x pa... takut dua2 dok runtun mama ni.... :(

Tak apa... demi anak2... seorg ibu sanggup lakukan apa saja..... chaiyok... chaiyok.... go mama go....

Wednesday, October 7, 2009

12 days to go...

What should i do for my love coming's birthday??? 19 Okt ni bezday dia.... Actually mama tak ready apa pun lg... & tak ada sebarang perancangan pun apa nk buat @ apa yg nk beri kt dia.... kena budget sama ni... aduyai.. kenapa la mama hampir terlupa ni... selalu end of Sept dh buat preparation @ dh beli siap2 something special for him... kali ni mcm tak ingat plak....

Nak kasi apa ek???

1. Belt... ok ker???






2. Wallet... baru ja dia beli???








3. Perfume.... so nice.... blh juga nihh....











4. Flower?? ishh mcm tak sesuai plak...












5. Cake.. order cake & buat kejutan kt off dia??? sesuai ker??










6. Or candlelight dinner done by my own....

7. Any suggestions my dear friends.....???????

Tuesday, October 6, 2009

2005 vs 2009

Kita tutup dlu bab2 open house.. klu nk cerita 1 bln tak habis... nnti mama akan selitkan sikit2 la bab mkn2 tu k... la ni nk consentare bab2 preggy lak.. last week 30 sept mama kena check up bulanan mcm biasa.... tp kali ni result begitu memberansangkan.. ya la.. hr tu mama worried sgt bab urin, uri & bb sonsang... tp at last resultnya dh ok.. alhamdulillah... berat badan mama pun dh naik 68kg.. bln puasa turun 1.2 kg... aduyai, kena marah la ngan doc kan... selera mama dh ok.. mkn lalu dh... musim raya sama kot...

Masa scan bb baru 1.98 kg... tp klu dulu time si abg.. masa 35 weeks ni berat dia dh 2.3 kg.... agak kecik si adik berbanding si abg... harap2 naik lg la next week... mama kena check up time 36 weeks ni kan... dlm masa 2 minggu ni harap berat badan mana & bb naik la...

Ada kwn2 mama yg tgk mama preggy time dlu & sekaarang ni bg comment la skit... ad yg kata kali ni nampak kecik... ada yg kata kali ni besar plak... tp bg mama masa si abg dlu (2005) berat mama mula preggy (55kg) & 9 months (68kg)... so naik 13 kg... la ni before preggy dh (61kg) & now.. 35 weeks (68kg)... tak tau la nk naik brapa kg lg before delivery kan... berat si abang masa lahir 3.0 kg.... si adik???..... so kita sama2 tggu samada si abang atau adik yg lebih besar.... :))

StrollerCrib 2CribCrawling Baby

Monday, October 5, 2009

5 Syawal 1430H

5 Syawal - Hari ni kami terjah ke rumah my uncle plak di Teluk Kechai... Taman Sri Abadi.. menu dia ala2 western la.... tapi kesian Mr Abah yg dh mula kerja kan... x pa.. mama awai2 lg dh simpan tuk tersayang ni... ya la kan... nk mkn pun teringat dia yg tengah keja tu.... my love kan. mana blh lupa.... pakngah masak spagetti... yg mmg terserlah ke'marvelos'an dia... hahhaha... ayam panggang was sponsored by pakteh... so nice & sedap... nyummi... pastu ada salad & thousand island & custard saurce... sedap bangat.... + air bandung berkarbonat... pakat dok ulang mkn smp ke petang la..... ayam panggang.. bila ratah bkn nk sedaq dh bapa ketoi seorg kan.... si syamim pun pulun x terhingga.... pdahal dia kan suka sgt pun ayam....

Tetamu yg hadir mcm semalam jg la... of course adik2 mak & spupu sepapat mama... dh la mama ni cucu sulong... aduyai... ramai la sepupu yg kenit2 kan... si syamim ni kira cicit sulong la... perasan la tu..... pas kekenyangan... ada sessi bergambar & sessi pemebrian duit raya by pakngah & pakteh to all kiddies.... termasuk la si syamim... of course la.. dia tu ja la cucu depa buat masa la ni... mmm syamim.... thn depan kena berentap dgn si adik plak la yer.... (insyaallah)....

Sunday, October 4, 2009

4 Syawal 1430H

Ok kita sambung balik entry hari raya... pic sebelah ni masa open house rumah auntie mama a.k.a maksu mama @ Kuala Kedah.. actually even ni time mlm... siang harinya kami ada kenduri kt kampung tok mama.. Kampung Tengah.. mkn menu best sgt.. dh la kempunan nasi kenduri... tercapai la jg hasrat itu... ad nasi minyak, ayam masak merah, daging masak kurma & acar timun.. sedap... menu org kampung yg masak.. situ still makan hidang & pakatan kampung... blum order2 catering lg haa...

ok sambung blik bab open house rumah maksu ni.. dh siang mkn nasi... so maksu cadang msk mee aja la.. mee udang.. udang fresh la.... Kuala Kedah maa..... hehehhehehe.. so apa lg si chef is my paksu la.. adik bongsu mak.... yg mmg pandai memasak.... alhamdulillah la adik2 mak yg lelaki semua kaki dapur.. ayah pun pandai masak... mmm hubby pun jg... si syamim pun dh mula sebokkan dirinya di dapur skrg ni.. sapa kata rugi ad ramai famili lelaki... heheheh klu rajin x per kan... ringan beban org pompuan... menu mlm tu mee udang paksu, nasi himpit & kuah kacang maksu yg sedap... kuih muih toksah dok kata la.. belambak2.. mmg mavelos gilor... ada water melon & oren as pencuci mulut...

semua adik-adik mak turut hadir... adik beradik mak ad 7 org semua... keluarga mak, keluarga pakngah, keluarga paklang, keluarga paktam, keluarga makteh, keluarga makcik & as tuan rumah is paksu la... seronok sekali sekala berkumpul... semua adik2 mak dok kuala kedah ja... kecuali my makteh yg dok KL...

Thursday, October 1, 2009

Dedicated to My Lovely Mom

Kita stop sat bab2 raya..
nanti mama akan sambung next entry...
hari ini 1 Okt 2009..
genaplah usia mak mama a.k.a maktok Syamim yang ke58...

SELAMAT HARI LAHIR TO PN. AZIZAH BT. TAIB

* semoga mak dipanjang umur
* semoga kesihatan mak sentiasa berpanjangan
* semoga mak dimurahkan rezeki
* kami semua sayang mak
* u're the best mom in this world...
* love u till the end of my life....

Tuesday, September 29, 2009

2-3 Syawal 1430H

Untuk dua hari ni x der pics la plak... adoii cemana blh miss ni.. kalut semacam....

2 Syawal
10.00 am ~ bertolak ke rumah mertua, hari ni kak ipar masak laksa... waduh.. waduh.. laksa yang seakan2 laksa janggus balik pulau.. bagi sesiapa yang menggemar laksa langgus dh blh imagine kan...????

12.00-6.00 pm ~ mak ooi punya la ramai tetamu yang hadir...bersilih ganti plak.. nasib la tetamu tak datang serentak... kebetulan keluarga mertua blk Pokok Sena rumah tok, sbb nak hantar laksa tu la.... tinggal la mama, along (anak buah), ayah mertua, abah & Syamim.. tak menang tangah dibuatnya.. hai.. tak menang tangan... klu meniaga time ni mmg laku gila.... :)

6.00 pm ~ merta minta mama masakkan dia nasi untuk berbuka puasa.. dia puasa hari tu.. dia takut x dak nk sampi rumah.. jam katanya kt Jalan Langgar.. mama pun masak la simple2 jer.. masak steam boat tomyam... hahahahah... ada nasi & kari daging... mama siap hidang dlm 7.15 pm baru mak sampai... trus azan & berbuka la...

8.00 pm ~ lepas solat maghrib, kami anak beranak berangkat ke rumah kami di Kepala Batas... nak rehat la... esok pagi2 dh nk kena p Klinik.. check up bulanan...

3 Syawal
9.00 am ~ ke Klinik, tak ramai sgt org buat check up hari ini... raya kot... mesti sat ja kan (dalam hati la)... rupanya misi2 (nurse) ni dok sembang plak... hai sabaq ja la.. bila nk samp turn mama ni... padahal sorg ja depan mama tu... sblm tu km ber3 kena buat ujian saringan H1N1.. alhamdulillah pass... kul 11 baru smp turn mama... masyaallah... abah ngan syamim sampi terlena.. dh turn mama depa sembang2 lg... hai mcm nk sound ja nurse2 ni... buat keja tu bg la cepat skit kan... org pun nk p raya juga ni....

12.00 pm ~ kami ke tunjang beraya rumah kawan abah

1.30 pm ~ kami ke Lepai beraya rumah kawan mama, Aleena.... kebetulan tok dia buat kenduri besaran juga la... mcm raya korban... sekor lembu... perghhhh ayaq asam.... mavelos.. tp dh kenyang sbb dh mkn nasi rumah kwn abah.. juz ratah2 jer la daging tu....

3.00 pm ~ blk semula ke rumah mertua.... ada ramai sedara yang datang lagi situ... kak ipaq masak gulai nangka & bihun sup...

5.00 pm ~ pas solat bertolak ke rumah hanim... nk tgk new born dia..Muhammad Nizharel Iqram.. cute sgt..

6.00 pm ~ bertolak ke Utan Haji, Perlis... paksu abah buat open house.. best.. sedap... ada laksa, bihun goreng, roti jala, ketupat rendang, nasi beriani, ouding, kuih muih & biskut raya....

8.00 pm ~ terus bertolak ke Alor Setar, abah ada game mlm tu... main badminton dgn abang ipar & member dia... (nizar ~ hanim's hubby)...

9.00 pm ~ game start.. mama terpaksa ikut sbb derang main dekat dewan Gunung Keriang, so dh dekat dgn Kuala Kedah... pas main blik rumah mak mama plak...

12.00 am ~ sampai kt rumah mak di kuala kedah... letih siut......... mandi, solat & tidoq.... zzzzzzzz

Sunday, September 27, 2009

1 Syawal 1430H

Sedar tak sedar seluruh umat Islam telah menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan gilang gemilang mengikut cara & suasana masing2.... tidak terlepas dgn kami sekeluarga... tahun ni km beraya di Kuala Kedah.. dgn tema coklat.. selepas solat Hari Raya, kami sekelurga bermaafan bersama keluarga, selepas tu kami sempat berposing2 sebelum keluar beraya... almaklumlah... muka masing2 fresh ja time ni.... :) Lepas bergambar, baru la kami berkunjung ke pusaya arwah nek, tok, wan & saudara-mara yang telah pergi meninggalkan kami... kebetulan pusara semuanya dekat-dekat saja...

Lepas tu baru la kami sekelurga atur rumah tuk beraya... sllunya mcm tu la.. hari 1 rumah mak akan tutup la.. sbb kami pergi bertandang rumah sedara dlu... beraya sampai tak ingat... pukul 3.30 ptg baru ke rumah mertua plak do Alor Setar.. kt sana x der amik2 gambaq... leceh arr skit... mak ayah mertua x suka amik gambaq... adik beradik abah pun sllu lupa bab2 tu.. so x dak la kenangan... :(

Ok ni baru 1 Syawal... nnti kita sambung lg.... bye..........

Wednesday, September 16, 2009

SELAMAT HARI RAYA

Dikesempatan ini kami sekeluarga ingin memohon ampun serta kemaafan kepada semua blogger di luar sana.. andai kata kami pernah terkasar bahasa serta pernah membuat semua org disana tersinggung...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Jemput datang beraya di rumah...

Ikhlas Dari :
SHAHRUL MUIM BIN RAHMAT
SURIATI BINTI SHAARI
SYAMIM SYALIHIN BIN SHAHRUL MUIM

Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya

Salam 25 Ramadhan ~ Dikesempatan ini kami sekeluarga ingin memohoon ampun & maaf kepada semua kawan2 blogger sekalian jika ada kesilapan & kesalahan yang pernah dilakukan selama ini..

Friday, September 11, 2009

Salam Ramadhan 21 - Mr Abah Outstation

Salam Ramadhan 21.. kejap ja masa berjalan... tp hari ni dh msuk hari ke3 mama x blh nk puasa... tp rasanya my urin cam dh ok skit.. klu tak cam pekat jer.. mgkin krg air dlm badan.. selama 3 hr x puasa ni mama minum air masak secukupnya.. tuk pulihkan urin mama kan... bekalan ubat msih ada tuk 2 hr lg... Insyaallah hari Isnin ni mama kan berpuasa semula seperti biasa...

Mama nk cerita kisah Mr Abah.. tetiba smlm dlm kul 10 p.m Mr Abah dpt kol dr boss dia.. dia kena g Langkawi.. kena settlekan keja yg team dia x dapt siapkan... As a team leader.. dia terpaksa akur..

Bos : Muim, esok awak kena p settle keja kt Langkawi ya.. yg team A buat tu..
Abah : Kul brapa bos??
Bos : Saya dh beli tiket tuk 4 org.. naik kt Kuala Perlis yar,.. 1st ferry dlm 7pg mcm tu la.. smp awai blh siap keja awai...
Abah : Kuala Perlis... mmm ok la... kena stay sana ka bos.. @ blk hr..
Bos : Ikut keadaan... saya x jamin... keja siap trus blk la... tp klu esok pun x siap lg... kena stay la sana dlu... Esok awak kena pick up kwn2 yg len.. si A, B & C
Abah : (Terkedu sat.. alamak aku yg nk kena p kutip depa kt rumah depa...) klu mcm tu saya kena kluaq awai la bos.. dr rumah saya 1 jam nk ke Kuala Perlis tu...
Bos : Saya rasa awak kena kluaq lepas soq.. sbb si A kan dok Tokai, Pendang... Pastu kena p Ayer Itam amik si B dan C.. awak kena smp sekurgnya 6.45 la kt jeti.. saya akan tggu di situ.. sbb tiket ad kt saya..
Abah : Baik bos... esok kita jumpa kt jeti...

(mama bleh dengaq perbualan ni sbb abah buat loudspeaker.... sedih pun ada.. ni 1st time km x akan berbuka sekali)

Abah cuba memujuk mama... dia pun x mau nk p sebenaqnya.. tp nk buat cemana kan... Mama pun terpaksa pujuk la hati ni... kena sabaq la kan.. dh nama pun tugas.. ni x tau la brapa hari plak abah nk stay kt Langkawi.. pg td kul 4.00am abah dh siap2 nk gerakkan.. dh la nk terbang ke Pendang dlu... nk patah blik p Ayer Itam & trus ke perlis.. so hr ni mama akan patah kaki la sbb x dak kreta... tgal motor ja... Apa ak nk buat ni??? last2 kol mak minta adik dtg amik mama & syamim blk kuala kedah... sng.. blh rest ngan famili.. memandangkan keadaan syamim yg still batuk2.. hrp2 esok abah blik la.. td dia kol bg tau keja x siap lg kan... dia kena stay sana lg... kesian Mr Abah.. tp dia pun actually keberatan nk tgal mama dlm keadaan mcm ni.. dh nama tugaskan.. terpaksa la... Sayang cepatlah balik... terasa sunyi sgt... Miss U Dear...

Wednesday, September 9, 2009

Salam 19 Ramadhan - 31 weeks

Salam... mama nk cerita skit kes smlm yg terjadi kt kami 3 beranak.. 1st sekali smlm mmg mama kena p check up bulanan as usual la.. kebetulan pg ad meeting so ditukarkan appoinment ke ptg.. so mama amik 1/2 day jer.. around 12 pm.. Mr Abah kol bg tau dia cam semput2.. seolah2 sukar nk berbafas... ak kes plak ni.. tp mlm td mmg dia minta mama lumur minyak panas kt belakang & dada dia.. igt dh ok la kan.. adoii cemana nk blk ni.. mama kena tggu si syamim abis tadika dlu kul 1.45 ptg.. dlm masa yg sama berdoa ja la semoga x dak pa2 berlaku..

Pas ambik syamim trus pecut balik rumah.. ambik abah & trus ke Klinik Kesihatan Kepala Batas, Jitra.. sbb mama check up situ... alang2 dh ad situ mama soh ja Mr Abah ke bahagian Pesakit Luar.. while mama msuk ke bahagian Ibu & Anak.. tp sblm tu km 3 beranak diminta buat ujian saringan H1N1.. alhamdulillah x dak apa2 la kan... Masa mama tgh check tu.. berat turun 1kg.. adoii dh la kali ni berat x naik bnyk.. bayangkan dh 7 bln 1/2 mengandung berat baru naik 6kg... cemana tu... mmg sah baby kecik kali ni.. nasib la tekanan darah elok 100/70.. lepas tu mama kena amik hb, test urin & palpation.. lepas ja amik ujian tu.. gula (neg), hb (12.1), urin (kotor-10.15).. adoii berulang lg benda yg sama masa 13 minggu dlu.. sekali ni tahap teruk skit.. sbb Doc ad tnya kencing berdarah ker @ sakit masa kencing?? mama kata x dak plak.. tapi saya rasa mcm kencing x lawas la Doc.. dia kata start esok awak jg puasa ya selama 5 hari.. awak kena mkn ubat ikut turutan yg betoi & minum air masak sebanyak yg mungkin...(alamak x blh puasa)... sayangnya puasa, mama dh lakukan selama 18 hari dgn jayanya... tp apa kan daya terpaksa la kan.. mama dpt 2 jenis ubat 1)Cephalexine Monohdrate 2)Urine Alkalizer.. kena mkn 8.00 am, 2.00 pm & 8.00 pm (3 kali sehari).. lepas tu plak baby mama la ni still songsang.. kepala di atas... hrp2 dpt pusing semula la... 1 lg cerita... uri plak mcm turun.. tp dok kt tepi la... x samp bawah lg... (post low lying placenta)... Ya Allah harap2 dpt la naik semula uriku ni... semoga semuanya elok seperti sediakala... mama dinasihatkan tidak membuat kerja2 yg berat mulai dr smlm.... pas ni mama kena check up semula on hari raya ke3... mmg dugaan mengandung kali ni...
NoPoutyRolling EyesCrying 1

Ok berbalik pd cerita abah plak.. masa dia jump Doc.. dia kena buat ujian air kencing & darah.. tp so far alhamdulillah x dak pa2.. jantung semua ok.. tekanan darah dia elok... last2 Doc pegang urat belikat dia... Doc kata urat awak ni bersimpul ni.. pernah jatuh ka @ buat keja2 lasak... Mr Abah pun kata la.. kerja saya sememangnya lasak doc.. & saya pernah jatuh terlentang 4 thn dlu.. Doc pun kata ni mngkin effect la ni.. ok saya bg ubat kt awak... blk ni trus buka posa & mkn ubat ni ya.. jgn lengah2 lg.. saya takut ia akan lbh memudharatkan awak.. start hr ni awak jgn puasa selama 3-4 hr sehingga ubat habis... mkn ikut waktu yg telah saya tetapkan ya...saya bg ubat sapu ni sama.. awak kena sapu 3 kali sehari di belakang awak ya.. dlm 2 minggu klu sakit lg awak trus sja ke hosp berdekatan... (alamak abah pun x blh posa juga.... ap blh buat...dh sakit kan)..

Dalam tak semena-mena si kecik mama trus selsema & batuk.. masyaallah td elok ja... tp td mmg la badan dia agak panas skit... & dia sekali la kena ambik ubat di situ... pas sorg2 msuk jump Doc.. 3 beranak sekali gus.. hr ni dia ke tadika pakai mask la... sbb dia batuk2 kan... hrp2 anak mama sembuh la hr ni...

Apa2 pun mama rasa rugi sbb x dpt puasa selama 5 hr ni.. cemana la cover mkn ni... bukannya lapar... tp juz nk mkn ubat ja... pg td mama mkn sekeping ja roti + mentega kacang tuk lapik perut sblm mkn ubat.. tgh ni x tau la cemana nk buat plak... harus difikirkan...
Duh

Semoga kami sekeluarga sihat walafiat... lgpun hari raya tidak lama lagi kan.. tak kan nk raya dlm keadaan yg sakit2 ni.. nauzubillah.........
Rolling EyesPouty

Satu lg... mama tak tak sabar nk dengar cerita kwn baik mama si Hanim... besok dia akan di ceaser... Hanim ~ km doakan semoga selamat semuanya.. baca doa & selawat bnyk2 semasa hamp sedang di'operate' tu ya.... almaklumlah buse separuh badan ja... jgn takut.. ini pesanan dr org yg berpengalaman di'ceaser'... :)
Crib 2

Sunday, September 6, 2009

Salam 16 Ramadhan - Juadah berbuka

Separuh bulan telah berlalu... lagi separuh kita akan menunaikan Ibadah Puasa ini.. Tak sedar pun masa berlalu begitu pantas sekali.. Pelabgai menu telah kita sediakan untuk seisi keluarga pada waktu berbukan kan??? Lauk demi lauk menu demi menu yang kita buat... dengan kuihnya... ada yang tunjuk2.. pun jadilah.. janji meriah masa berbuka tu kan... seronok.. tambahan klu ad keluarga yang besar... mcm kami berbuka 3 beranak + adik mama si angah... berempat aja.. tapi minggu ni angah bnyk habiskan masa kt Kuala Kedah, so tgal la km ber3..

Smlm mak mama ajak berbuka puasa bersama2... Mak ckp dia buat laksam... Oh!! kegemaranku... terliur trus bila mak sebut laksam.. So, abah pun setuju blik sana.. tp Abah ckp x kan blik tgn kosong aja... alang2 cuti kan.. dia kata mai kita msk something nk jadikan ole2 bawa blik sana.. Apa dlm freeze yar... mmm ad kambing, daging, ikan.. ap nk mask haa...??

Dia pun terus buka buku resepi yang dibelinya.. mmg peminat setia kak hanieliza ni.. dia beli semua buku kak hanie yg ad jual kt Popular.. Ditelaahnya buku resepi tu mcm baca buku cerita plak.. hahhahhaha... so dia berkenan satu resepi kambing iaitu Kambing Masak Merah.. kebetulan semua bahan2 dh ada.. apa lg mulalah acara memasak dia... setelah dia selesai memasak... dia kata ok.. giliran mama plak buat tomyam.. mmg dh ada pes tomyam maggi pun.. mudah aja,.... semua bahan2 pun dh ada.. mama masak ja la.... dh siap semua km masak... kemas2 dapur & msukkan makanan dlm tupperware.. km pun blik kuala kedah... ceh... mak mertua & pak mertua dok puji melangit la menantu sulong ni dok masak2 plak... & depa kata SEDAP... yea.... TQ tu kak hanie mencipta resepi ini... mmg x dinafikan bab2 dapur ni abah mmg ringan tulang... TQ so much sayang... (hrp2 anak2 mama semua ikut jejak abah la klu bab2 ni.. anak lelaki pun x pa janji rajinkan)... dia mmg suka2 bab2 memasak.. klu bab mengemas tolak tepi la.. tu keja mama dia kata.. hehehehehe

~Ni la Kambing Masak Merah versi Mr Abah.. Pic yang bawah tu Tomyam Daging versi Mama~

Thursday, September 3, 2009

Salam 13 Ramadhan - tak bangun sahur

Sedar tak sedar hampir 2 minggu kita telah melaksanakan Rukun Islam yg ke3 ini.. dan sejak itu mama x pernah nk update2 blog ni... bukan apa.. tak berkesempatan langsung dgn masalah off.. weekend plak sibuk atur rumah mak @ mertua tuk berbuka... seronok sgt rasanya bila dapat bertahan sehingga hari ini..

TQ tu Mr Abah yg sekarang ini bnyk membantu mama tuk laksanakan kerja2 dapur... & kredit tu my lovely sis (angah) yg tlg membantu juga.. kdg2 rasa x dak mood sgt nk buat keja2 dapur.. nk msk ka apa ka adoi... susah la mcm ni.. keadaan x mengizikan kot.. berat telah turun 1 kg... sian baby.. actually nk kata tak lalu mkn pun tak juga.... masa berbuka mkn smp x igt... tp lepas tu x dak mkn apa2 dah sehingga sahur plak... mlm juz minum susu ja..

Tp smlm mama rasa kuat & semangat tuk memasak.. balik ja keja trus ke dapur & start cooking.. ad udang, daging & ayam dlm freeze.. ap nk dimasak ni??? so mama pilih udang & daging.. tak sempat plak nk amik pics menu yg dimasak... licin km mkn 3 beranak... kebetulan angah blik berbuka dgn mak.. so tgal km aja... kul 10 mlm mama start msk menu lain plak tuk sahur.. tak suka mkn benda yg sama dgn berbuka... tak dak feel... so mama masa msk siap2 la.. mls nk bngun awai pg... tp ap yg sedihnya... pg td kami x terjaga.. Sedar2 aja dh 5.50pg.. Terlalu frust & sedih.. Beriya ja msk smlm... Ya Allah.. dugaan betoi rasa.. sian Mr Abh yg ad gastrik & keadaan diriku yg sedang sarat ni... paham2 je la bila x bersahur... jd letih, tak sedap badan semua ada.. tp alhamdulillah sehingg jam & detik ini 3.05 ptg.. hambaMu ini masih bertahan... begitu jg Mr Abah.. baru aja kol dia td.. dia ckp mcm ok plak hr ni.. sllu klu tak sahur perut dia jd senak kan... semoga hambaMu ini dapat bertahan hingga ke hujung waktu berbuka.. AMIN..

DuhMoodswings

Saturday, August 22, 2009

SALAM RAMADHAN




Kelebihan Solat Tarawih

  1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
    Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

    2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
    Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

    3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
    Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

    4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
    Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

    5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
    Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

    6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
    Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

    7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
    Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

    8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
    Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

    9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
    Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

    10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
    Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

    11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
    Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

    12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
    Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

    13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
    Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

    14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
    Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

    15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
    Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

    16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
    Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

    17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
    Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

    18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
    Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

    19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
    Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

    20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
    Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

    21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
    Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

    22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
    Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

    23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
    Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

    24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
    Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

    25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
    Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

    26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
    Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

    27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
    Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

    28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
    Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

    29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
    Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

    30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
    Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Adab-Adab Berpuasa

A. Makan Sahur
Orang yang berpuasa sangat dianjurkan untuk makan sahur. Hal ini berdasarkan hadits dari ‘Amru bin Al-‘Ashz bahwa Rasulullah n bersabda:

“Perbedaan antara puasa kami dengan puasa ahli kitab adalah makan sahur.” (HR. Muslim)
Dari Salman z, Rasulullah n bersabda:

“Berkah ada pada 3 hal: berjamaah, tsarid (roti remas yang direndam dalam kuah), dan makan sahur.” (HR. Ath-Thabrani, 6/251, dengan sanad yang hasan dengan penguatnya, lihat Shifat Shaum An-Nabi oleh Ali Al-Halabi, hal. 44)
Disukai untuk mengakhirkan makan sahur berdasarkan hadits Anas dari Zaid bin Tsabit z, ia berkata:
Kami makan sahur bersama Rasulullah n kemudian beliau bangkit menuju shalat. Aku (Anas) bertanya:

“Berapa jarak antara adzan1 dan sahur?” Beliau menjawab: “Kadarnya (seperti orang membaca) 50 ayat.” (Muttafaqun ‘alaih)

Namun apa yang diistilahkan oleh kebanyakan kaum muslimin dengan istilah imsak, yaitu menahan (tidak makan) beberapa saat sebelum adzan Shubuh adalah perbuatan bid’ah karena dalam ajaran nabi n tidak ada imsak (menahan diri) kecuali bila adzan fajar dikumandangkan. Rasulullah n bersabda:

“Apabila Bilal mengumandangkan adzan (pertama), maka (tetap) makan dan minumlah hingga Ibnu Ummi Maktum mengumandangkan adzan.” (Muttafaqun ‘alaih)
Bahkan bagi orang yang ketika adzan dikumandangkan masih memegang gelas dan semisalnya untuk minum, diberikan rukhshah (keringanan) khusus baginya sehingga dia boleh meminumnya.
Abu Hurairah z meriwayatkan bahwa Rasulullah n bersabda:

“Jika salah seorang kalian mendengar panggilan (adzan) sedangkan bejana (minumnya) ada di tangannya, maka janganlah dia meletakkannya hingga menunaikan keinginannya dari bejana (tersebut).” (HR. Ahmad dan Abu Dawud dan dihasankan oleh Syaikhuna Muqbil bin Hadi Al-Wadi’i t dalam Al-Jami’ Ash-Shahih, 2/418-419)

Hukum makan sahur adalah sunnah muakkadah. Berkata Ibnul Mundzir: “Umat ini telah bersepakat bahwa makan sahur hukumnya sunnah dan tidak ada dosa bagi yang tidak melakukannya berdasarkan hadits Anas bin Malik z bahwa Rasulullah n bersabda:
“Makan sahurlah, karena sesungguhnya pada makan sahur itu ada barakahnya.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)
Dianjurkan makan sahur dengan buah kurma jika ada, dan boleh dengan yang lain berdasarkan hadits Abu Hurairah z, bahwa Rasulullah n bersabda:

“Sebaik-baik sahur seorang mukmin adalah buah kurma.” (HR. Abu Dawud, 2/2345, dan Ibnu Hibban, 8/3475, Al-Baihaqi, 4/236, dan dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani t)
Jika seseorang ragu apakah fajar telah terbit atau belum, maka boleh dia makan dan minum sampai dia yakin bahwa fajar telah terbit.
Firman Allah :

“Makan dan minumlah kalian hingga jelas bagimu benang putih dan benang hitam, yaitu fajar ….” (Al-Baqarah: 187)
Berkata As-Sa’di t: “Padanya terdapat (dalil) bahwa jika (seseorang) makan dan semisalnya dalam keadaan ragu akan terbitnya fajar maka (yang demikian) tidak mengapa.” (Taisir Al-Karim Ar-Rahman hal. 87)

B. Berbuka Puasa
Orang yang berpuasa dianjurkan untuk mempercepat berbuka jika memang telah masuk waktu berbuka. Tidak boleh menundanya meski ia merasa masih kuat untuk berpuasa. ‘Amr bin Maimun Al-Audi meriwayatkan:

“Para shahabat Muhammad n adalah orang yang paling cepat berbukanya dan paling lambat sahurnya.” (HR. Al-Baihaqi, 4/238, dan Al-Hafidz Ibnu Hajar t menshahihkan sanadnya)
Berkata Asy-Syaikh Ibnu ‘Utsaimin:

“Cepat-cepat berbuka puasa (dianjurkan) bila telah terbenam matahari, bukan karena adzan. Namun di waktu sekarang (banyak) manusia menyesuaikan adzan dengan jam-jam mereka. Maka bila matahari telah terbenam boleh bagi kalian berbuka walaupun muadzdzin belum mengumandangkan adzan.” (Asy-Syarh Al-Mumti’)
Buka puasa dilakukan dalam keadaan ia mengetahui dengan yakin bahwa matahari telah terbenam. Hal ini bisa dilakukan dengan melihat di lautan dan semisalnya. Adapun hanya sekedar menduga dengan kegelapan dan semisalnya, maka bukan dalil atas terbenamnya matahari. Wallahu a’lam.
Mempercepat buka puasa adalah mengikuti Sunnah Rasulullah n. Sahl bin Sa’ad z meriwayatkan Rasulullah n bersabda:

“Senantiasa umatku berada di atas Sunnahku selama mereka tidak menunggu (munculnya) bintang ketika hendak berbuka.” (HR. Al-Hakim, 1/599, Ibnu Hibban, 8/3510, dengan sanad yang shahih. Lihat Shifat Shaum An-Nabi hal. 63)

Mempercepat berbuka puasa akan mendatangkan kebaikan bagi pelakunya. Seperti yang diriwayatkan Sahl bin Sa’ad z bahwa Rasulullah n bersabda:

“Senantiasa manusia berada dalam kebaikan selama mereka mempercepat buka puasa.” (HR. Al-Bukhari, 2/1856, dan Muslim, 2/1098)

Mempercepat berbuka puasa adalah perbuatan menyelisihi Yahudi dan Nashara. Abu Hurairah z berkata, Rasulullah n bersabda:

“Senantiasa agama ini nampak jelas selama manusia mempercepat buka puasa karena Yahudi dan Nashara mengakhirkannya.” (HR. Abu Dawud, 2/2353, Ibnu Majah, 1/1698, An-Nasai dalam Al-Kubra, 2/253, dan Ibnu Hibban, 8/3503, dan dihasankan oleh Asy-Syaikh Al-Albanit)

Selain itu, mempercepat buka puasa termasuk akhlak kenabian. Sebagaimana dikatakan ‘Aisyah x:

“Tiga hal dari akhlak kenabian: mempercepat berbuka, mengakhirkan sahur, dan meletakkan tangan kanan di atas tangan kiri dalam shalat.” (HR. Ad-Daruquthni, 1/284, dan Al-Baihaqi, 2/29)
Orang harus berbuka puasa lebih dahulu sebelum shalat Maghrib, berdasarkan hadits Anas zn berbuka puasa sebelum shalat (Maghrib) dan makanan yang paling dianjurkan untuk berbuka puasa adalah kurma. Anas bin Malik z berkata:

“Adalah Nabi n berbuka dengan ruthab (kurma muda) sebelum shalat (Maghrib), bila tidak ada ruthab maka dengan tamr (kurma yang matang), bila tidak ada maka dengan beberapa teguk air.” (HR. Abu Dawud, 2/2356, dan At-Tirmidzi, 3/696, Ad-Daruquthni, 2/185, dengan sanad yang shahih, dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani t)

Jangan lupa, berdoa sebelum berbuka puasa dengan doa:

“Telah hilang dahaga dan telah basah urat-urat dan telah tetap pahala insya Allah k.” (HR. Abu Dawud, 2/306 no. 2357, An-Nasai dalam As-Sunan Al-Kubra, 2/255, Ad-Daruquthni, 2/185, Al-Baihaqi, 4/239, dari hadits Ibnu ‘Umar c dan dihasankan oleh Asy-Syaikh Al-Albani t)
Orang yang menjalankan ibadah puasa diharuskan menjauhkan perkataan dusta sebagaimana yang terdapat dalam hadits Abu Hurairah z, bersabda Rasulullah :

“Siapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan mengamalkannya, maka tidak ada keinginan Allah pada puasanya” (HR. Bukhari no. 1804)

1 Yang dimaksud adalah iqomah, karena terkadang iqomah disebut adzan, wallahu a’lam. Yang dimaksud dengan sahur adalah akhir waktu sahur yaitu ketika masuk waktu shubuh, sebagaimana akan lebih jelas pada artikel 'Sahur dan Berbuka', -red.

Pembatal Puasa

a. Makan dan minum dengan sengaja
Allah k berfirman:
“Makan dan minumlah hingga jelas bagi kalian benang putih dari benang hitam dari fajar kemudian sempurnakanlah puasa hingga malam.” (Al-Baqarah: 187)
Namun jika seseorang lupa maka puasanya tidak batal, berdasarkan hadits Rasulullah n:

“Jika ia lupa lalu makan dan minum maka hendaklah dia sempurnakan puasanya karena sesungguhnya Allah yang memberinya makan dan minum.” (HR. Al-Bukhari no. 1831 dan Muslim no. 1155)

b. Keluar darah haidh dan nifas
Hal ini sebagaimana dikatakan ‘Aisyah x:
“Adalah kami mengalami (haidh), maka kami diperintahkan untuk meng-qadha puasa dan tidak diperintahkan meng-qadha shalat.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)
Para ulama telah sepakat dalam perkara ini.

c. Melakukan hubungan suami istri di siang hari Ramadhan
Hal ini berdasarkan dalil Al Qur’an, As Sunnah, dan kesepakatan para ulama. Bagi yang melakukannya diharuskan membayar kaffarah yaitu membebaskan budak, bila tidak mampu maka berpuasa dua bulan secara terus-menerus, dan bila tidak mampu juga maka memberi makan 60 orang miskin. Tidak ada qadha baginya menurut pendapat yang kuat. Hukum ini berlaku secara umum baik bagi laki-laki maupun perempuan.
Adapun bila seseorang melakukan hubungan suami istri karena lupa bahwa dia sedang berpuasa, maka pendapat yang kuat dari para ulama adalah puasanya tidak batal, tidak ada qadha dan tidak pula kaffarah. Hal ini sebagaimana hadits Abu Hurairah z bahwa Rasulullah n bersabda:

“Barangsiapa yang berbuka sehari di bulan Ramadhan karena lupa, maka tidak ada qadha atasnya dan tidak ada kaffarah (baginya).” (HR. Al-Baihaqi, 4/229, Ibnu Khuzaimah, 3/1990, Ad-Daruquthni, 2/178, Ibnu Hibban, 8/3521, dan Al-Hakim, 1/595, dengan sanad yang shahih)
Kata ifthar mencakup makan, minum dan bersetubuh. Inilah pendapat jumhur ulama dan dikuatkan oleh Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah dan Asy-Syaukani rahimahumallah.

d. Berbekam
Ini termasuk perkara yang membatalkan puasa menurut pendapat yang rajih, berdasarkan hadits Rasulullah n:

“Telah berbuka (batal puasa) orang yang berbekam dan yang dibekam.” (HR. At-Tirmidzi, 3/774, Abu Dawud, 2/2367;2370;2371, An-Nasai, 2/228, Ibnu Majah no. 1679,dan lainnya)
Hadits ini shahih dan diriwayatkan dari kurang lebih 18 orang shahabat dan dishahihkan oleh para ulama seperti Al-Imam Ahmad, Al-Bukhari, Ibnul Madini dan yang lainnya. Ini merupakan pendapat Al-Imam Ahmad dan Ishaq bin Rahuyah serta dikuatkan oleh Ibnul Mundzir.

Ada beberapa perkara lain yang juga disebutkan sebagian para ulama bahwa hal tersebut termasuk pembatal puasa, di antaranya:

a. Muntah dengan sengaja
Namun yang rajih dari pendapat ulama bahwa muntah tidaklah membatalkan puasa secara mutlak sengaja atau tidak sengaja. Sebab asal puasa seorang muslim adalah sah, tidaklah sesuatu itu membatalkan kecuali dengan dalil. Adapun hadits Abu Hurairah z bahwa Rasulullah n

“Barangsiapa yang dikalahkan oleh muntahnya maka tidak ada sesuatu atasnya dan barangsiapa yang sengaja muntah maka hendaklah dia meng-qadha (menggantinya).” (HR. Ahmad, 2/498, At-Tirmidzi, 3/720, Abu Dawud, no. 2376 dan 2380, Ibnu Majah no. 1676)
Hadits ini dilemahkan oleh para ulama, di antaranya Al-Bukhari dan Ahmad. Juga dilemahkan oleh Asy-Syaikh Muqbil bin Hadi t.
Namun jika muntah tersebut keluar lalu dia sengaja memasukkannya kembali maka hal ini membatalkan puasanya.

b. Menggunakan cairan penngganti makanan seperti infus
Terjadi perselisihan di kalangan para ulama, dan yang rajih bahwa suntikan terbagi menjadi dua bagian:
1). Suntikan yang kedudukannya sebagai pengganti makanan maka hal ini membatalkan puasanya, sebab nash-nash syari’at bila didapatkan pada sesuatu yang termasuk dalam penggambaran yang sama maka dihukumi sama seperti yang terdapat dalam nash.
2).Suntikan yang tidak berkedudukan sebagai pengganti makanan, maka hal ini tidaklah membatalkan puasa sebab gambarannya tidak seperti yang terdapat dalam nash baik lafadz maupun makna, tidak dikatakan makan dan tidak pula minum dan tidak pula termasuk dalam makna keduanya. Dan asalnya adalah sahnya puasa seorang muslim sampai meyakinkan pembatalnya berdasarkan dalil yang syar’i. (lihat fatwa Asy-Syaikh Ibnu Utsaimin t dalam Fatawa Islamiyyah: 2/130, fatwa Asy-Syaikh Bin Baaz t dalam Fatawa Ramadhan: 2/485, dan Fatwa Lajnah Da’imah: 2/486, dan fatwa Syaikhul Islam t dalam Haqiqotus Shiyam: 54-60).
Namun Asy-Syaikh Muqbil t menasehatkan bagi orang yang sakit untuk berbuka dan tidak berpuasa agar tidak terjatuh ke dalam sesuatu yang menimbulkan syubhat. (Min Fatawa Ash-Shiyaam: 6)

c. Onani
Pendapat yang rajih dari pendapat para ulama bahwa onani tidaklah membatalkan puasa, namun termasuk perbuatan dosa yang diharamkan melakukannya baik ketika berpuasa maupun tidak. Allah k berfirman menyebutkan di antara ciri-ciri orang mukmin:

“Dan (mereka adalah) orang yang memelihara kemaluannya, kecuali kepada istri-istrinya atau budak wanita yang mereka miliki. Maka sesungguhnya (hal itu) tidak tercela. Maka barangsiapa yang mencari selain itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas.” (Al-Mu’minun: 5-7)

Hal-Hal yang Diperbolehkan Bagi Orang yang Berpuasa

a. Bersiwak
Rasulullah n bersabda:

“Jika aku tidak memberatkan umatku, niscaya akan kuperintahkan mereka bersiwak setiap hendak shalat.” (Muttafaq ‘alaih)

b. Masuknya waktu fajar dalam keadaan junub
Hal ini berdasarkan hadits ‘Aisyah dan Ummu Salamah c bahwa Nabi n mendapati waktu fajar dalam keadaan junub setelah (bersetubuh dengan) istrinya, kemudian beliau mandi dan berpuasa. (Muttafaq ‘alaihi)

c. Berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung asal tidak berlebihan
Laqith bin Shabirah meriwayatkan bahwa Rasulullah n bersabda:

“Dan bersungguh-sungguhlah kalian dalam ber-istinsyaq (memasukkan air ke dalam hidung) kecuali bila kalian berpuasa.” (HR. Abu Dawud, 1/132, dan At-Tirmidzi, 3/788, An-Nasai, 1/66, dan dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani t)

d. Menggauli istri selain bersetubuh
Sebagaimana yang dikatakan oleh ‘Aisyah x:
“Adalah Rasulullah nmencium (istrinya) dan beliau berpuasa, menggaulinya (bukan jima’) dan beliau berpuasa.” (Muttafaqun ‘alaihi)

e. Mencicipi makanan dan menciumnya asal tidak memasukkan ke dalam kerongkongannya
Berkata Ibnu ‘Abbas c:
“Tidak mengapa seseorang mencicipi cuka atau sesuatu (yang lain) selama tidak masuk kerongkongannya dalam keadaan dia berpuasa.” (Diriwayatkan Al-Bukhari secara mu’allaq dan disambung sanadnya oleh Ibnu Abi Syaibah dan Al-Baihaqi)

f. Mandi di siang hari
Sebagaimana yang terdapat pada kisah junub Nabi n yang telah lalu.

Perbuatan yang Dianjurkan di bulan Ramadhan

a. Memperbanyak shadaqah
b. Memperbanyak bacaan Al Qur’an, dzikir, doa, dan shalat
Ibnu ‘Abbas c meriwayatkan:

“Rasulullah n adalah orang yang paling dermawan, dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan ketika Jibril menemuinya lalu membacakan padanya Al Qur`an.” (HR. Al-Bukhari)

c. Memberikan makan kepada orang yang berbuka puasa
Rasulullah n bersabda:

“Barangsiapa yang memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya seperti pahala (yang berpuasa) dalam keadaan tidak berkurang sedikitpun dari pahala orang yang berpuasa itu.” (HR. Ahmad, 4/114, At-Tirmidzi, 3/807, Ibnu Majah, 1/1746, Ad-Darimi no. 1702, dan dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani t dalam Shahih At-Tirmidzi).
فَصْلُ مَا بَيْنَ صِيَامِنَا وَصِيَامِ أَهْلِ الْكِتَابِ أَكْلَةُ السَّحُوْرِ الْبَرَكَةُ فِيْ ثَلاَثَةٍ: الْجَمَاعَةِ وَالثَّرِيْدِ وَالسَّحُوْرِ إِذَا أَذَّنَ بِلاَلٌ فَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يُؤَذِّنَ ابْنُ أُمِّ مَكْتُوْمٍِ إِذَ سَمِعَ أَحَدُكُمُ النِّدَاءُ وَاْلإِنَاءُ عَلَى يَدِهِ فَلاَ يَضَعْهُ حَتَّى يَقْضِيَ حَاجَتَهُ مِنْهُ تَسَحَّرُوا فَإِنَّ فِي السَّحُوْرِ بَرَكَةً نِعْمَ السَّحُوْرِ الْمُؤْمِنِ التَّمْرُ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ اْلأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ اْلأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ كَانَ أَصْحَابُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَعْجَلَ النَّاسِ إِفْطًارًا وَأَبْطَأَهُمْ سُحُوْرًا لاَ تَزَالُ أُمَّتِيْ عَلَى سُنَّتِيْ مَا لَمْ تَنْتَظِرْ بِفِطْرِهَا النُّجُوْمَ لاَ يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرٍ مَا عَجَّلُوا الفِّطْرَ لاَ يَزَالُ هَذَا الدِّيْنُ ظَاهِرًا مَا عَجَّلَ النَّاسُ الْفِطْرَ لأَنَّ الْيَهُوْدَ وَالنَّصَارَى يُؤَخِّرُوْنَ ثَلاَثٌ مِنْ أَخْلاَقِ النُّبُوَّةِ: تَعْجِيْلُ اْلإِفْطَارِ وَالتَّأْخِيْرُ السُّحُوْرِ وَوَضْعُ الْيَمِيْنِ عَلَى الشِّمَالِ فِي الصَّلاَةِ bahwa Rasulullah كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٍ فَتُمَيْرَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٍ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَتِ الْعُرُوْقُ وَثَبَتَ اْلأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ تَعَالَى مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّوْرِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ للهِ حَاجَةٌ فِيْ أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ اْلأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ اْلأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيَامَ إِلَى اللَّيْلِ إِذَا نَسِيَ فَأَكَلَ وَشَرِبَ فَلْيُتِمَّ صَوْمَهُ فَإِنَّمَا أَطْعَمَهُ اللهُ وَسَقَاهُ مَنْ أَفْطَرَ يَوْمًا مِنْ رَمَضَانَ نَاسِيًا فَلاَ قَضَاءَ عَلَيْهِ وَلاَ كَفَّارَةَ أَفْطَرَ الْحَاجِمُ وَالْمَحْجُوْمُ bersabda: مَنْ ذَرَعَهُ الْقَيْءُ فَلاَ قَضَاءَ عَلَيْهِ وَمَنِ اسْتَقَاءَ فَلْيَقْضِ وَالَّذِيْنَ هُمْ لِفُرُوْجِهِمْ حَافِظُوْنَ. إِلاَّ عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُوْمِيْنَ. فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْعَادُوْنَ لَوْ لاَ أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمَّتِي لأَمَرْتُهُمْ بِالسِّوَاكِ عِنْدَ كُلِّ صَلاَةٍ وَبَالِغْ فِي اْلإِسْتِنْشَاقِ إِلاَّ أَنْ تَكُوْنَ صَائِمًا كَانَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَجْوَدَ النَّاسِ وَكَانَ أَجْوَدَ مَا يَكُوْنُ فِيْ رَمَضَانَ حِيْنَ يَلْقَاهُ جِبْرِيْلُ فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Thursday, August 13, 2009

Hepi 5th Anniversary to Us

Hatiku berbunga riang hari ini iaitu 13 Ogos 2009. Syukur yang tidak terhingga kepada Ilahi kerana sudah 5 tahun kami hidup sebagai suami isteri. terlalu bnyk pahit manis yang dilalui bersama. Alhamdulillah juga krn tahun yang ke5 ini kami akan dikurniakan cahaya mata ke-2. Coming soon on this November. Banyak lagi perjalanan kehidupan yang perlu kami dilalui. Boleh dikatakan juga ianya masih diawal usia perkahwinan. Baru 5 tahun kan. Kami perlu tabah & kuat semangat dalam merempuh dugaan hidup untuk masa kini dan akan datang.

Aku bersyukyur mempunyai suami yang penyayang & penyabar seperti dia. Dia terlalu sabar dengan karenah & mulut aku yang bising ini. Dia terlalu cool dalam membuat keputu
san, walau kdg2 aku tak setuju pun. Jika ada masalah apa2 dia releks ja hadapi. aku yang selalu kalut nak buat apa2. tapi bila dia ada disampingku. rasa tenang balik. di awal perkahwinan aitu di thn pertama kami (2005) kami terpisah gara2 aku mendapat kerja kerajaan dan perlu melulakan kerja di Kuala Lumpur. waktu itu aku sedang hamil 6 bulan. seusia kandunganku kini. dugaan cukup kuat pada waktu itu. mana taknya. aku dengan keadaan memboyot ini hadapi dugaan, & tekanan perasaan kerana suami tiada sisi ketika aku sangat2 memerlukannya. seminggu sekali shj dia datang menjengukku. Aku bersyukur kerana mempunya ibu saudara yang terlalu penyayang, suami serta anak2 nya yang terlalu sayang & mengambil berat akan aku. terima kasih kepada Makteh sekeluarga di Desa Pandan, Kuala Lumpur. berkat doa & kesabaran aku ditukarkan ke Alor Setar selepas tempoh aku berpantang. syukur sekali lagi padaMu Ya Allah. (Itu sedikit sebanyak sejarah silam kehidupan kami di awal perkahwinan).

This story is kredit tu Shikin.. Tq so much dear.. pada 13 Ogos 2004 yang lalu.. dia telah mejadi org terpenting dalam majlis perkahwinanku. menjadi driver untuk aku make-up & menjadi pengapit ku di masjid. Dugaan betoi bila ayah asyik kol ada mana lagi ni..??? hahahha kami asyik jawab on the way.. padahal masih di bangunan ukir.. janji dengan tok kadi kul 11 mula acara.. waktu tu masih kul 10.35.. tp ayah aku biasalah seorg yang punctual & strict on time.. Pihak lelaki belum sampi lagi time tu.. 10.50 rombongan sampai.. tapi si dia tertinggal IC plak.. Masyaallah kena patah balik.. ambik masa pi mai pi mai dlm 30 min juga la.. nasib la tok kadi penyabar orgnya.. dalam 11.30 aku telah menjadi miliknya yang sah dengan hanya sekali lafaz sahaja.. AMIN...

Terima kasih kepada semua yang membuat ucapan terutama keluargaku yang tak putus2 hantar sms tepat jam 12.01 pg td... Ayahku (Shaari Awang) merupakan orang pertama yang menghantar sms, diikuti mak dan adik2.. tak lupa kepada rakan2 yang sudi membuat ucapan kepada kami.. Mazidah, Kakcik, Shikin, Ann dll.. TQ so much frens....

SEMOGA IKATAN INI AKAN SENTIASA KEKAL HINGGA KE HUJUNG NYAWA..
AMIN YA RABBAL A'LAMIN.

Wedding CakeI Love YouI Love You FlowersChiseling I Love YouSign I Love YouSand I Love YouI Love You

Jom layan sedikit sebanyak pic2 perkahwinan kami yang tidak seberapa ini.. Almaklumlah time tu strill kamera biasa.. Tak ada digital lagi.. Tak mampu.. :(

(Hanya sekali lafaz telah mengikat sebuah ikatan antara kita berdua)
Bersama Tok Kadi a.k.a Tok Imam Masjid Kuala Kedah
Tn. Hj. Abdullah b. Hj. Man


Di hari Majlis Akad Nikah pada 13 Ogos 2004
Akad Nikah di Masjid Kuala Kedah
Sarung cincin di 108 Taman Harapan



Foto kenangan dari majlis pertunangan sehingga majlis perkahwinan
Bertunang (Baju Putih) : 16 Mei 2003
Akad Nikah (Baju Kuning) : 13 Ogos 2004

Kenduri di Kuala Kedah (Baju Meroon) : 21 Ogos 2004

Kenduri di Alor Setar (Baju Hijau) : 22 Ogos 2004