Saturday, July 14, 2012

welcome my baby

Day 2 - Kuatkan semangat baby Ya Allah....

WELCOME my baby.... my little princess..... Ya Allah hambaMu bersyukur sgt2.... kerana makbulkan permintaanku yg inginkan anak perempuan..... Syukur padaMu Ya Allah.....

8 July - Aku kena admit wad start jam 12.00 tgh.. Wad 2A HSB, Alor Setar. Check up dr siang smp ke mlm... saya tak ada apa2 masalah..... Dr bg tau saya 1st patient nk msuk OT keesokkannya.... Syukur sbb dpt no 1... ada 4 org semuanya..

9 July - 6.30pg saya dh bangun dan mandi siap2 kan apa yg perlu sbb dh tau saya org 1st kan.... jam 7.45pg saya dipanggil ke bilik utk salin baju yg sesuai dan diusung ke bilik OT... masa kt dlm blik OT saya diperkenalkan dgn beberapa Doc yg akan bertugas pg tu.... ad Dr Bius... Dr Bedah dn mcm2 lg... segala persiapan dibuat dibadan saya... wire sana sini dipasang.... pastu Dr bius pun mulakan tugasnya msukkan ubat di tulang belakang saya.... selama ni x pernah saya rasa sakit, kali ni smp saya gigit bantal..... mmg x tahan sakitnya.... pastu saya dibaringkan... dlm 2min mcm tu saya x rasa kebas lg... rasa pelik (dalam hati)... selalu klu cucuk ja x smp bapa second trus rasa kaki hilang... mcm kudung gitu... dok pikir lambat skit kot tindak balas dia... pastu dok rasa Dr cam dok lukis2 di perut saya... mgkin dok tanda bahadian mana nk ditoreh la kot.. tp rasa stil rasa.... awat lambat sgt ni nk rasa kebas.... pastu.....
"Dr saya rasa pisau......" itu yg saya jerit.....
"apa.... awak x rasa kebas......???"
"Belum... saya blh rasa kaki saya...."
"Cuba kamu angkat kaki kamu...."
Saya terus angkat kedua belah kaki saya......
"Ya Allah...... eh kejap2..... itu ja yg saya dengaq dia ckp..... mgkin bg warning kt Dr Bedah jgn buat apa2 lagi kt saya"
Tak lama kemudian Dr Bius mai kt saya & cakap "Pn... saya terpaksa tidurkan puan....."
"Buat la mcm mana pun Dr... janji saya tak rasa pisau......"
Lepas itu, Dr pun bg saya sedut benda alah itu.... dan terus tak sedarkan diri.....

Bila saya sedar aja..... saya trus muntah kahak... banyk sguh...... pastu saya diusung ke wad.... kt luar dewan semua family dok tunggu..... pakat dok tnya mana baby...... eh dlm hati.. mana baby..... saya lg la x tau sbb x sedaq..... dgn nurse ckp... 
"mana suami Pn Suriati... sila ke NICU... baby dihantar kesana sbb ada masalah... En blh tanya Dr disana ya" 
Mr Abah trus lari ke sana....... mata saya dh bergenang... Ya Allah apa pula masalah kali ni.... dh la belum tau gender dia.... ada masalah pulak......... smp di wad, Mr Muim senyum2 kt saya dan dahi & pipi diciumnya....."terima kasih sayang, sbb hadiahkan abg puteri...dh last dh kali ni sayang mengandung... Dr dh ikat... sayang x blh nk beranak lg".... Ya Allah rasa nk loncat dr katil.... hehehehe syukur.......dh la saya x blh beranak dh... dpt gegel plak..... tapi apa masalah baby pulak..... 
"tapi baby kita ad jangkitan kuman dlm paru2 & jantung dia agak lemah..... kesan bius sayang td....jgn susah hati.... Dr ada utk jg anak kita... yg penting mama kena jg diri baik2 dan kuat semangat.........."

 Day 6 - syukur wire2 semua dh x dak.... hrp2 cpt la baby blh balik

Baby SYAMIA SYAFIYAH...... hadirmu kedunia ni sudah melengkapkan hidup mama & abah serta abang2... Semoga baby cepat sembuh.. mama tak sabar nk memelukmu sayang... nk menyusumu sayang.... 6 hari baby hanya minum ikut tiub saja..... mama tak akan putus2 menghantar susu kat baby....


11 comments:

Cik DIA said...

congratz sis. hope baby cepat sihat (",)
welcome gegurl (",)

DiahRothman said...

Tahniah dapat baby girl.... kuat kan semangat untuk diri dan keluarga.

Siti Hajar said...

Tahniah, semoga baby dan kak sue cepat sembuh.....ngerinya baca pengalaman kak sue tu....

SM79 said...

Cik Dia
TQ Auntie....

Sis Diah
Thanks a lot

Siti..
Thanks.. ya betoi2... last pregnant dh... mmg ngeri.... akan igt smp bila2.. nk dpt gegel sorg pun... aduss.... :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aminnnnn .. doa dmakbulkan dpt galll .. masa kita emergency c-sect kali kedua pun boleh rasa pisau tue sebab bius belum hbs menyerap .. tp still separuh sedar c-sect .. kita doakan mummy & baby sihat kembaliii ;-)

ladylikeme said...

alhamdulillah....dan tahniah kak suee...ngerinya...mcm mana nak pregnant yang ke-3 nieeee......

fham5579 said...

TOUCHING...touching....hmmm...happy for u

yang jauh di sana said...

bila syamia bleh keluar hospital???

SM79 said...

nurul
terima kasih... baby still kt wad... dh msuk 9 hr dh... :(

angah
hehehe ni pengalaman ksue sja... x semestinya sama...

hanim
hehhee so touching......

eta
smp hr ni dia still kena on antibiotik... x tau la bila blh discaj....

Diamilikku said...

Aku nangis wehh baca entry nih..dah la stop buat entry sedih2 .... Aku ni sensitif sket skrg

SM79 said...

sone
aku dh ok dh lani..... baby pun dh sihat cuma still kena p jumpa pakar la... jgn sedih2 k...