Monday, July 13, 2009

Mood yang tak menentu

Salam... mama rasa minggu ni cam letih, tak sihat, bad mood... mcm2 la....
Mula dgn hr khamis lepas dikejutkan dgn berita MIL (Mother In Law) sakit... tetiba ja sakit.. adik ipar call bg tau kata MIL x sedar diri.. time tu mama kt psar tani... x jd nk mkn trus blik rumah... tgk MIL br ja sedar tp cam letih bangat.. bawa jer ke hosp Dr kata darah MIL naik mengejut 180/100.. Dr tnya MIL adakah dia stress @ bnyk berfikir, dia kata YA.. mama dh tau sbbnya... (biarlah rahsia).. tp MIL x kena warded la....

So, mama trus ke pej sbb abah ad tuk jg MIL... lunch time mama ad jamuan tuk perpisahan bos mama yg akan bertukar ke MD Yan.. pas mkn mama sgah rumah MIL... dlm 15 min pas mama blik, MIL mericau2.. melalak mcm org x sedar diri.. merepek2 dia ckp.. psai nk mati la.. mcm2 la... km semua nangis & minta dia mengucap panjang... nk bawa p hosp dia x nak... dia cuma minta mama jelumkan kepala dia.. jgn biarkan rambut dia kering lansung.... mama pun jelum kepala dia dgn air sirih & air asam jawa... smp 3 jam x berenti... br dia tidoq lena... rasanya ubat yg Dr bg tu kot panas ke... mlm tu dia blh tdoq lena setelah km buat ubat kg...

Esoknya plak mama ke tadika syamim, ada perjumpaan guru dgn waris tuk ambik buku rekod kemajuan semester 1... alhamdullillah anak mama dpt no 4/15... dgn peratus 95.1%.. TAHNIAH SAYANG... walau dia br 4 thn... mama rasa bangga sgt... nnti mama paparkan result exam di next entry... trus mama ke rumah MIL... nk lawat mak.... kebetulan ad sedara sebelah mama yg minta tlg kluarga mertua masak acar limau.. dgn condition MIL yg x menentu mama dh susah hati... tp nasib la FIL dh sihat... dia minta mama tlg sediakan bahan2nya.... dia yg akan masak acar tu.. seharian mama kt dapur.. tlg msk tuk lunch di situ, MIL kan x sihat.... ptg trus antaq acar limau yg dh siap ke Kuala Kedah, pastu pulang ke Jitra plak....

Esoknya kenduri rumah sedara kt Kuala Kedah... 1 hari kt situ, letih sgt... tetiba adik ipaq kol mama & minta km pulang ptg tu sbb ad perjumpaan kluarga sebelah suami... kebetulan mlm plak mmg keluarga mama ad nk buat perjumpaan keluarga juga... kebetulan... kesana kemari... seharian sguh memenatkan.... terasa smp ke hari ni.... adoiii... sakit pinggang rasa...
PoutyNoPhewNoThinking

3 comments:

ietafakyra said...

sabar sue...ada hikmah sume nih. berkat jaga org tua, insya allah nikmat hidup kita makin bertambah...redha dengan segala yg telah direncanakan tau.

Mrs SM said...

to ieta
tu la.. ak kena bnyk bersabaq la.. keadaan mcm ni mmg la dugaan kuat kan..

ladylikeme said...

TAHNIAH SYAMIM...
to kak sue..jaga adik syamim elok2 tau..jgn stress2...