Wednesday, March 6, 2013

makan.. makan... makan...

Jumaat lepas Mr Abah agak kerajinan sedikit... setelah 2 minggu asyik balik lewat... tak sempat nk borak, nak main dan sembang dgn anak2.... so pg2 lg dia dh plan nk masak kt kami... YEAHHH!!! Mama terseyum keriangan... tp style dia, jgn tnya dia nk masak apa... so apa dlm pala otak dia x dpt nk scan... redha ja la kehendak hati dia kan.... sblm p pasar, dia belek2 almari tgk apa yg ada, apa yg tak ada.. hehehe
Ajak km p Billion Market sng.. bawah pasar basah, atas supermarket.......

Balik rumah baru dia ckp nk mkn western hr ni.... Black Pepper.... so disebabkan Magic Pan keluaran HIG ni ada... pakai ja la kan... malas nk kotorkan oven...  padan la km 5 beranak ja nk mkn.... bnyk ni ja la... TQVM masak kt kami hr ni.. mama tambah2 aja vege & side dish... tak dan nk snap gmbaq....

Ada kwn2 request resepi... ni dia resepi yg dihentam kromo oleh Mr Abah...


Ayam Panggang Sos Lada Hitam

Bahan-bahan
6 ketul ayam 
3 sudu besar lada hitam (tumbuk kasar)
4 sudu besar kicap masin
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili (blh ditambah jika suka)
2 sudu besar sos tomato
2-3 sudu besar jus limau
gula + garam (ikut kesukaan)

Cara-cara
Gaulkan semua bahan2 bersama ayam.
Perapkan 1-2 jam
Bakar sehingga masak
Siap untuk dihidangkan

*Kalau tak sedap jangan marah, nama pun main hentam aja... tp disebabkan ada kwn2 yg nk resepi.. 
so try la no... tambah2 aja kalu tak suka sukatan tu.....


2 comments:

@na said...

sedaapnye...tp su kalau dpt seketul lg best...hehe

S..U..D..@..I..S said...

telioq aihh, cuti ni ble la buat, wpon takda magin pan