Monday, August 3, 2009

26 weeks

How my baby's growing: 26 weeks
The network of nerves in your baby's ears is better developed and more sensitive than before. He may now be able to hear both your voice and your partner's as you chat with each other. He's inhaling and exhaling small amounts of amniotic fluid, which is essential for the development of his lungs. These so-called breathing movements are also good practice for when he's born and takes that first gulp of air. And he's continuing to put on baby fat. He now weighs about a pound and two-thirds and measures 14 inches (an English hothouse cucumber) from head to heel. If you're having a boy, his testicles are beginning to descend into his scrotum — a trip that will take about two to three days (mama dh mls nk translate dh)...

Actually esok br genap 26 minggu... hari ni kandungan baru berusia 25 minggu 6 hari.. Lagi 98 hari mama akan bersalin anak ke-2.. berdebar2 pun ada mcm x pernah bersalin plak. rasanya... Bukan apa, sbb dh 4 thn berlalu.. lg pun masa si abg dulu mama ceaser aja.. Doktor kata x dak jalan.. kali ni agak suspen sbb masa 36 minggu nanti mama kena jumpa pakar di Hosp. Sultanah Bahiyah.. dia akan tentukan samada mama blh normal @ ceaser.. So still suspen la...

Bulan ni mama ada appoinment check up pd 11 Ogos.. so next week la.. juz check berat, hb, urin, tekanan darah & nadi baby jer.. setakat la ni mama belum tau apa jantinanya... Insyallah bulan puasa @ lepas raya ni mama akan p scan 3D @ 4D... sng nk prepare apa yg patutkan... la ni pun dh start beli keperluan baby skit2.. x la kalut sgt di belakang hari... baju2 baby dh mula beli.. kebetulan ad Mega Sales la ni... Amik kesempatan sama la... keperluan asas dh ada yg abg dia punya... Nama plak mama dh sedia tuk dua2 jantina.. girl & boy... tp belum dpt kata putus ketua hakim.. hahahaha keputusan semua di tgn abah... samada dia nk terima @ dia yg akan pilih sendiri... tapi apa pun bermula Sya.... Sya... (hehhee bg clue skit)... Sbb abg dia SYAMIM SYALIHIN... sja nk bg sinonim skit2 cara sebutan tu... ok stop dlu yer....

5 comments:

SYAbAR said...

Berpakat untuk kebaikan bersama tu tinggi keberkatannya...

Mrs SM said...

to kak syabar
terima kasih bnyk2 atas nasihat & dorongan itu.. (",)

Naddiea said...

sue,x tau lagi yer gender baby.takpe sue asal baby sihat walafiat sudah la.tp kalo dapat girl tu bonus la kan.take care yer.

Diamilikku said...

aku dah masuk 32 weeks lagi berdebar rasa...heheheheh...

insya allah kali ni aku normal jugak kot..last check up doc kata kepala baby dah turun ke bawah dah..alhamdulillah....lega aku mendengarnya..dah besa beranak normal jadi takut plak kalau nak kena csec..tapi aku harap2 sampai ke akhirnya baby akan kekal camni so that umie dia leh bersalinkan dia cara normal..
hang take care yaaa

Mrs SM said...

to nad
tu la x tau lg gender dia.. ak p scan masa 20 weeks x nmpk g.. nnti ak p len la...

to sone
tu la hg dh besa normal ni len la kan.. ak ni dh besa ceaser cam gerun plak nk normal.. hehheheh