Tuesday, November 24, 2009

Kronologi kelahiran Syamil Syakirin


10 Nov - Due Date (40 weeks)
11 Nov - Last check up @ Klinik Kepala Batas & Daily CTG @ HSB (2.10 pm)
12 Nov - Daily CTG @ HSB (6.00 pm)
13 Nov - Daily CTG @ HSB (6.40 pm)
14 Nov - Daily CTG @ HSB (12.50 pm)

15 Nov - Dah mula sakit jam 3.00 am, ke HSB jam 7.00 am bukaan 2cm, pulang ke rumah & jam 4.30 pm ke HSB semula (bukaan 4cm), Dr dh mula pecahkan air ketuban. Jam 5.30 masuk ke labour room. Jam 7.00 pm (bukaan 5cm). Jam 10.30 pm (bukaan masih 5cm). Jam 12.00 am (bukaan masih 5cm). Mama sakit tak terhingga.. seolah bukaan dh cecah 8cm. Doktor bertugas mula berbincang dengan Doktor pakar.

16 Nov - Jam 12.15 am, Doktor decided mama kena ceaser memandangkan bukaan masih 5cm & keadaan mama yang semakin sakit & agak tenat, ini boleh memudharatkan baby.. kepala baby dh mula membengkak. Jam 1.00 am mama diusung ke bilik bedah. Jam 2.00 am, pembedahan dilakukan. Jam 2.20 am, kedengaran suara baby mama menangis... alhamdulillah.. baby selamat.. Syukur pada Ilahi. Jam 2.50 am mama diusung ke bilik pemeriksaan. Jam 4.00 am , barulah mama dihantar ke wad Kenanga 2C. Jam 6.30 am, Mr Abah dan adik mama (Ein) datang untuk mengazankan baby kami.

17 Nov - Mama & baby kena stay kt HSB. Memandangkan luka jahitan belum pulih.
18 Nov - kami dh blh pulang, baby ada kuning (bacaan 146)
19 Nov - Ke Klinik Kuala Kedah untuk check kuning baby (bacaan 140)
20 Nov - Ke Klinik Bakar Bata (bacaan 151)
21 Nov - Ke Klinik Bakar Bata (bacaan 193)
22 Nov - Ke Klinik Kuala Kedah (bacaan 161)
Kuning baby dh mula turun.. alhamdulillah....

Hari ni 24 Nov 2009, dah 9 hari baby mama mengenal dunia... syukur sangat, baby semakin sihat dan tembam...

Lahirnya Syamil Syakirin bin Shahrul Muim pada 16 Nov 2009 jam 2.20 pg seberat 3.6 kg
(ceaserean by Dr. Lim Tze Chou @ Hospital Sultanah Bahiyah,
Alor Setar)


Maksud nama Syamil Syakirin
Syamil - sifat yang menyeluruh
Syakirin - pengenang budi



6 comments:

ietafakyra said...

wah! sudah berwajah baru ini blog...sempena kedatangan org baru la ni ek...bagus222, syukur sume selamat, masa yg ditunggu dah pun selesai. rest well,n take care both mummy n baby ok.

kamar hati said...

congrat kak sue & abang shahrul...welcome syamil syakirin...insyaALLAH, auntie will see u soon... (",)

Diamilikku said...

alhamdulillah..semua dah selamat..akhirnya hang terpaksa melalui pengalaman csec sekali lagi....takpa..janji semua ok kan..selamat berpantang dowhh

Mrs SM said...

to ieta
ia lorr.. sempena kedatangan bb baru... alhamdulillah semua selamat.. TQ very much la..

to kamar
ha mai jgn x mai... c u soon....

to sone
tu la psai... 2nd time ceaser.. x pa janji kami 2 selamat kan... TQ

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

x pa sue, janji semua selamat. dah overdue lagipun kan so x payah nak make it delay lagi. selamat berpantang ya.aku pun sebenaqnya mengharapkan vaginal delivery utk 2nd child tp apakan daya pelvic bone aku mmg sempit. so selamanya LSCS.hang ada kat umah mak hang ka ni.

Mrs SM said...

to eza..
aku pantang kt tmn harapan.. rumah mak aku... tu la ak pun nk try normal la... tp x blh kan.... janji selamat sudah...