Tuesday, October 26, 2010

Adik + Hebulizer

Cerita ni back dated jg actually...masa ni bulan Ramadhan lepas... si adik ni asyik batuk2 x berhenti.... mkn ubat lega sat.... pastu jg plak... kira direct la 2 mggu tuh..... so mama decide bawak g pakar la... x dak kesudahan mcm ni.... be4 ni km g klinik biasa aja.... mlm tu pas berbuka trus shoot p PMC... kebetulan Dr Guna (pakar kanak2) duty that night.... lega...

Doc : Ur bb ni hampir kena athma... but thanks god msih blh diselamatkan.. be4 ni sapa yg dh kena athma in ur famili...
Abah : Ayah saya, saya & abg dia
Doc : OMG.... keturunan la ni....
Mama : Ya Doc...
Doc : Ok2... kita try kasi Heb kt baby 10 times k.... 3 time / day... so 3 days u all kena ulang alik sini... ad prob ka nk dtg....
Abah : Tak pa Doc... km blh dtg.. demi anak....
Doc : Ok mlm ni amik 1 kali Heb... tomorrow u continue k...... mkn ubat ikut time & kuantiti yg saya bg k...
Us : Baik Doc..


So mlm tu adik pun kena la amik hebulizer tuk 1st time... sian dia.... actually pic ni ad 10 kpg yg mama snap / 10 kali bt heb.... tp mama publish 4 pics aja....

Ya Allah hindarilah Syamil dr Athma....dan Moga Kau sembuhkan Syamim sepenuhnya
dari athma..... AMIN


6 comments:

Diamilikku said...

ya allah....moga2 dijauhkanlah hendaknya..hang jgn bagi dia mandi malam2 sangat tau..jangan bagi dedah aircond....take care dari awaill..mencegah lebih baik kan

d u r a said...

sue, kalo ada hati unta boleh try bagi makan. ambik sikit, goreng, campoq ngan bubur. mujarab insyaallah..anak sepupu aku ok dah. hati unta leh order kat sapa2 yg nak pi haji ni :)

fham5579 said...

la ni dh ok ka sue syamil? syamim still ada lg ka? dh besaq dia lega kot no....insyaallah

Sue a.k.a Mrs SM said...

sone ~ ya betoi.... mencegah lbh baik dr mengubati... YQ

durra ~ thanks insyaallah ak akn cuba

hanim ~ syamil la ni kena continue tonic paru2.... even dia dh lega pun kena jg mkn...sbb nk cegah kan... syamim la kira mcm x dak dh la... tp risau jg mana tau mai blik... km mmg akan pantau pemakanan dia...risau takut dia mkn benda2 sejuk kan...

Naddiea said...

sue,siannya syamil..sama macam Hayyan masa kecik2 dulu.tapi bila makin besaq makin kurang.nebulizer tu hang mmg x keh tinggai sbb nk kurangkan kahak dlm paru2.kalo skip takut lambat baik.take care nooo...

suemuim79 said...

Nadd ~ thanks... mmg x blh tgai... klu dia batuk trus kena p bt Heb... tp syukur abg dia dh ok dh....