Sunday, September 6, 2009

Salam 16 Ramadhan - Juadah berbuka

Separuh bulan telah berlalu... lagi separuh kita akan menunaikan Ibadah Puasa ini.. Tak sedar pun masa berlalu begitu pantas sekali.. Pelabgai menu telah kita sediakan untuk seisi keluarga pada waktu berbukan kan??? Lauk demi lauk menu demi menu yang kita buat... dengan kuihnya... ada yang tunjuk2.. pun jadilah.. janji meriah masa berbuka tu kan... seronok.. tambahan klu ad keluarga yang besar... mcm kami berbuka 3 beranak + adik mama si angah... berempat aja.. tapi minggu ni angah bnyk habiskan masa kt Kuala Kedah, so tgal la km ber3..

Smlm mak mama ajak berbuka puasa bersama2... Mak ckp dia buat laksam... Oh!! kegemaranku... terliur trus bila mak sebut laksam.. So, abah pun setuju blik sana.. tp Abah ckp x kan blik tgn kosong aja... alang2 cuti kan.. dia kata mai kita msk something nk jadikan ole2 bawa blik sana.. Apa dlm freeze yar... mmm ad kambing, daging, ikan.. ap nk mask haa...??

Dia pun terus buka buku resepi yang dibelinya.. mmg peminat setia kak hanieliza ni.. dia beli semua buku kak hanie yg ad jual kt Popular.. Ditelaahnya buku resepi tu mcm baca buku cerita plak.. hahhahhaha... so dia berkenan satu resepi kambing iaitu Kambing Masak Merah.. kebetulan semua bahan2 dh ada.. apa lg mulalah acara memasak dia... setelah dia selesai memasak... dia kata ok.. giliran mama plak buat tomyam.. mmg dh ada pes tomyam maggi pun.. mudah aja,.... semua bahan2 pun dh ada.. mama masak ja la.... dh siap semua km masak... kemas2 dapur & msukkan makanan dlm tupperware.. km pun blik kuala kedah... ceh... mak mertua & pak mertua dok puji melangit la menantu sulong ni dok masak2 plak... & depa kata SEDAP... yea.... TQ tu kak hanie mencipta resepi ini... mmg x dinafikan bab2 dapur ni abah mmg ringan tulang... TQ so much sayang... (hrp2 anak2 mama semua ikut jejak abah la klu bab2 ni.. anak lelaki pun x pa janji rajinkan)... dia mmg suka2 bab2 memasak.. klu bab mengemas tolak tepi la.. tu keja mama dia kata.. hehehehehe

~Ni la Kambing Masak Merah versi Mr Abah.. Pic yang bawah tu Tomyam Daging versi Mama~

2 comments:

fham5579 said...

wah..punya minat masak sampai beli buku resepi cik muim kita ni...kami xtau pun kak hanieliza tu dh wat buku....anyway syabas betey!

Mrs SM said...

to hanim
muim buat koleksi plak.. mcm2 buku dia beli.. mcm2 keluaran termasuk buku kak hanie.. majoriti western la... hmp buka link kak hanie kt blog kami tu.. ad jual buku situ.. tp km beli kt popular aja la..