Wednesday, September 9, 2009

Salam 19 Ramadhan - 31 weeks

Salam... mama nk cerita skit kes smlm yg terjadi kt kami 3 beranak.. 1st sekali smlm mmg mama kena p check up bulanan as usual la.. kebetulan pg ad meeting so ditukarkan appoinment ke ptg.. so mama amik 1/2 day jer.. around 12 pm.. Mr Abah kol bg tau dia cam semput2.. seolah2 sukar nk berbafas... ak kes plak ni.. tp mlm td mmg dia minta mama lumur minyak panas kt belakang & dada dia.. igt dh ok la kan.. adoii cemana nk blk ni.. mama kena tggu si syamim abis tadika dlu kul 1.45 ptg.. dlm masa yg sama berdoa ja la semoga x dak pa2 berlaku..

Pas ambik syamim trus pecut balik rumah.. ambik abah & trus ke Klinik Kesihatan Kepala Batas, Jitra.. sbb mama check up situ... alang2 dh ad situ mama soh ja Mr Abah ke bahagian Pesakit Luar.. while mama msuk ke bahagian Ibu & Anak.. tp sblm tu km 3 beranak diminta buat ujian saringan H1N1.. alhamdulillah x dak apa2 la kan... Masa mama tgh check tu.. berat turun 1kg.. adoii dh la kali ni berat x naik bnyk.. bayangkan dh 7 bln 1/2 mengandung berat baru naik 6kg... cemana tu... mmg sah baby kecik kali ni.. nasib la tekanan darah elok 100/70.. lepas tu mama kena amik hb, test urin & palpation.. lepas ja amik ujian tu.. gula (neg), hb (12.1), urin (kotor-10.15).. adoii berulang lg benda yg sama masa 13 minggu dlu.. sekali ni tahap teruk skit.. sbb Doc ad tnya kencing berdarah ker @ sakit masa kencing?? mama kata x dak plak.. tapi saya rasa mcm kencing x lawas la Doc.. dia kata start esok awak jg puasa ya selama 5 hari.. awak kena mkn ubat ikut turutan yg betoi & minum air masak sebanyak yg mungkin...(alamak x blh puasa)... sayangnya puasa, mama dh lakukan selama 18 hari dgn jayanya... tp apa kan daya terpaksa la kan.. mama dpt 2 jenis ubat 1)Cephalexine Monohdrate 2)Urine Alkalizer.. kena mkn 8.00 am, 2.00 pm & 8.00 pm (3 kali sehari).. lepas tu plak baby mama la ni still songsang.. kepala di atas... hrp2 dpt pusing semula la... 1 lg cerita... uri plak mcm turun.. tp dok kt tepi la... x samp bawah lg... (post low lying placenta)... Ya Allah harap2 dpt la naik semula uriku ni... semoga semuanya elok seperti sediakala... mama dinasihatkan tidak membuat kerja2 yg berat mulai dr smlm.... pas ni mama kena check up semula on hari raya ke3... mmg dugaan mengandung kali ni...
NoPoutyRolling EyesCrying 1

Ok berbalik pd cerita abah plak.. masa dia jump Doc.. dia kena buat ujian air kencing & darah.. tp so far alhamdulillah x dak pa2.. jantung semua ok.. tekanan darah dia elok... last2 Doc pegang urat belikat dia... Doc kata urat awak ni bersimpul ni.. pernah jatuh ka @ buat keja2 lasak... Mr Abah pun kata la.. kerja saya sememangnya lasak doc.. & saya pernah jatuh terlentang 4 thn dlu.. Doc pun kata ni mngkin effect la ni.. ok saya bg ubat kt awak... blk ni trus buka posa & mkn ubat ni ya.. jgn lengah2 lg.. saya takut ia akan lbh memudharatkan awak.. start hr ni awak jgn puasa selama 3-4 hr sehingga ubat habis... mkn ikut waktu yg telah saya tetapkan ya...saya bg ubat sapu ni sama.. awak kena sapu 3 kali sehari di belakang awak ya.. dlm 2 minggu klu sakit lg awak trus sja ke hosp berdekatan... (alamak abah pun x blh posa juga.... ap blh buat...dh sakit kan)..

Dalam tak semena-mena si kecik mama trus selsema & batuk.. masyaallah td elok ja... tp td mmg la badan dia agak panas skit... & dia sekali la kena ambik ubat di situ... pas sorg2 msuk jump Doc.. 3 beranak sekali gus.. hr ni dia ke tadika pakai mask la... sbb dia batuk2 kan... hrp2 anak mama sembuh la hr ni...

Apa2 pun mama rasa rugi sbb x dpt puasa selama 5 hr ni.. cemana la cover mkn ni... bukannya lapar... tp juz nk mkn ubat ja... pg td mama mkn sekeping ja roti + mentega kacang tuk lapik perut sblm mkn ubat.. tgh ni x tau la cemana nk buat plak... harus difikirkan...
Duh

Semoga kami sekeluarga sihat walafiat... lgpun hari raya tidak lama lagi kan.. tak kan nk raya dlm keadaan yg sakit2 ni.. nauzubillah.........
Rolling EyesPouty

Satu lg... mama tak tak sabar nk dengar cerita kwn baik mama si Hanim... besok dia akan di ceaser... Hanim ~ km doakan semoga selamat semuanya.. baca doa & selawat bnyk2 semasa hamp sedang di'operate' tu ya.... almaklumlah buse separuh badan ja... jgn takut.. ini pesanan dr org yg berpengalaman di'ceaser'... :)
Crib 2

7 comments:

Diamilikku said...

alahai...dugaan datang memang tak terduga kan..duk plan nak posa penuh..tapi apakan daya..jadi macam nih kan..

sue apa kata hang minum air barli atau air nyoq muda banyak2..aku tiap2 hari bulan posa nih minum ayaq nyoq muda..so alhamdulillah memang takdak masalah urine..dulu aku sampai warded sebab kencing kotoq...

aku doakan hang sekeluarga cepat sembuh naaa

fham5579 said...

sue, sabaq byk2 ni dugaan utk hgpa..Allah selalu nk duga org2 yg beriman...fikir positif...Dr x bg hgpa mc ka sue...normally kalau uri ni mesti kena fully rest...
dh la muim pn x brp sihat sian hgpa..hgpa blk la dok kola 2-3 hr psl satgi sapa nk wat keja umah, masak semua..toksah dok buat la. rehat dlu...mmg kita rasa kita xdk pa sue bila uri turun, pastu gagah gk wat keja n berjalan rata sudahnya jd makin parah...get well soon kay...terharu plak naik nama kami kt post hgpa...doakan kami ok...nervous ni...

SYAbAR said...

Semoga sue sekeluarga sembuh dgn cepat. Take care dik

Mrs SM said...

to sone
ya ka,.... ok aku cuba.. ak ad pokok nyior pandan depan rumah... blh la minum hari2...

to hanim
tu la silap km kemarin.. kalut cemana ntah lupa psai mc.. x pa angah ad kt rumah km.. di ala dok tlg2 kan.. weeknd ni mmg km blk kola.. rest sana.. hmp pun jgn neves k...

to kak syabar..
terima kasih bnyk2.. hrp2 cpt la sembuhkan...

ietafakyra said...

hmm...macam2 cerita org mengandung ni kan, tp insya allah sume ok, dugaan tu mmg ada pada sesapa pun. b strong fren..

ladylikeme said...

xper..dugaan di bulan ramadhan...
atleast 5 hari jek tinggai posa kan....asalkn kak sue ngan baby sihat....

Mrs SM said...

to ieta
tu la hg dh lepaskan saat2 mcm ni.. hopefully semua akan ok la.. tq fren...

to angah
tu la 5 hr ja tgal posa.. janji km semua sihat seperti sediakala...